ISTRAŽUJEMO: Ko je kriv za neoverene knjižice?

Poreska uprava nije ažurna s unošenjem informacija o plaćenim doprinosima, pa firme nisu u mogućnosti da overe knjižice zaposlenima. U RFZO navode da bi ovaj problem verovatno bio rešen ukoliko bi bili umreženi sa Poreskom upravom

  • 0

Davno su prošla vremena kada je jedini problem pri overavanju zdravstvene knjižice bilo to da li ste stalno zaposleni ili da li vam, na primer, poslodavac redovno uplaćuje doprinos.

Otkako je uvedeno pravilo da je za overavanje zdravstvenih knjižica specijalnim hologramskim markicama neophodna potvrda iz Poreske uprave o plaćenim doprinosima firme, zaposleni su, kao po pravilu, najmanje prve dve nedelje u novoj godini bez knjižica, te tako praktično nemaju pravo ni na koju od zdravstvenih usluga u svojim domovima zdravlja.

Problem je, kako Telegraf saznaje, u tome što Poreska uprava nije ažurna sa unošenjem informacija o plaćenim doprinosima, te nadležni iz većine firmi jednostavno nisu u mogućnosti da overe knjižice zaposlenima, koji se neretko susreću s time da u januaru ostanu bez knjižice.

Drugim rečima, s knjižicama overenim "starim" markicama, koje važe do 31. decembra, oni bivaju odbijeni na šalteru Doma zdravlja u kojem se leče, a u apotekama neće da im izdaju lekove.

U skoro svim firmama koje smo kontaktirali nadležni iz pravnih službi objasnili su nam da su zahtev za izradu potvrda za svoje zaposlene podneli Poreskoj upravi na vreme, ali da kod njih nisu naišli na očekivanu ažurnost.

- Podnela sam zahtev odmah nakon Nove godine, međutim, u Poreskoj upravi mi je rečeno da potvrda neće biti odmah gotova - objasnila nam je pravnica jedne ugledne beogradske firme, zamolivši nas da je ne imenujemo.

Pošto niko od nadležnih iz Poreske uprave, ne samo da nije imao odgovor na pitanje o problematičnoj ažurnosti svojih radnika, već uopšte nisu bili raspoloženi da razgovaraju o ovoj temi, kontaktirali smo Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Iz Direkcije RFZO saznali smo da oni svoje dužnosti obavljaju na vreme i da bi ovaj problem verovatno bio rešen, ukoliko bi bili umreženi sa Poreskom upravom. Onda bi, kako su nam rekli, ako ništa drugo, mogli da preuzmu odgovornost za ovakva i slična dešavanja.

Kada se sve uzme u obzir, svi su izgledi da će oni koji imaju tu nesreću da se razbole u osvit Nove godine biti primljeni na lečenje isključivo u zavisnosti od toga da li su njihovi lekari spremni da im progledaju kroz prste i prime ih u ordinaciju s neoverenim knjižicama.

Ili da na vreme vode brigu o svom zdravlju i gledaju, kako je duhovito primetila jedna medicinska sestra u Domu Zdravlja, u kojem se naša koleginica suočila s ovim problemom - "da se ne razboljevaju u januaru".

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA