Neisplaćivanje plata da bude krivično delo

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović predložiće Vladi da se poslodavci koji ne isplaćuju zarade "rebnu" visokim novčanim kaznama ili čak zatvorom

  • 7

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović predložiće Vladi Srbije da se poslodavci koji ne isplaćuju plate "rebnu" visokim novčanim kaznama ili čak zatvorom!

Ovu ideju Orbović će uskoro uputiti na razmatranje premijeru Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, kao i Socijalno ekonomskom savetu.

Orbović za Telegraf.rs pojašnjava da je još pre godinu i po dana predložio da se strogo kažnjavaju loši poslodavci, ali da prethodna Vlada nije ima sluha da sprovede ideju u delo.

- Tu zamisao sada želimo da izguramo do kraja. Ukoliko poslodavac tri meseca zaredom ne isplati radnicima platu, mora krivično da odgovara - ili novčano ili zatvorom - smatra Orbović.

Prema njegovom mišljenju, ima nagoveštaja da će država prihvatiti predlog sindikata.

- Na državi je da sada pokaže da li je spremna da štiti zaposlene ili smatra da poslodavci mogu da vrše teror nad njima, da ih teraju da rade kao robovi i da za to ne primaju nadoknadu. Sindikati veruju da će državni vrh imati razumevanja - ističe Orbović.

Međutim, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Branislav Čanak kaže za Telegraf.rs da je predlog da se neisplaćivanje zarada "pretoči" u krivično delo potekao od njega. On tvrdi da se o ovoj ideji razmišljalo još 2003. i da Orbović očigledno sada pokušava da ideju prisvoji.

- Mi smo tada predlagali, po uzoru na Krivični zakon Belgije iz 1926. godine, da se to uvrsti kao delo u okviru našeg krivičnog zakona. To krivično delo bi podrazumevalo da poslodavac koji neosnovano nije isplatio zarade može da se kazni sa čak dve godine zatvora - navodi Čanak.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da je važno da se napravi razlika između namere da se radnici ostave bez plate i situacije u kojoj je poslodavac zbog, na primer, dugova države prema njemu onemogućen da isplati zarade. Generalno, poslodavci se slažu da bi ovakva mera mogla da "opameti" sve preduzetnike koji ne mare puno za zaposlene.

S druge strane, poznati biznismen Branislav Grujić, vlasnik kompanije "PSP Farman" i potpredsednik Nacionalnog saveta za privredni oporavak tvrdi da je nedopustivo da se odnos radnika i poslodavca "prebacuje" na teren krivičnog zakona.

- Po istom principu onda bi trebalo da se uvede i krivična odgovornost za one koji ne plaćaju na vreme, počev od države pa do svih ostalih. A to je nemoguće. Nigde se krivičnim zakonodavstvom ne uređuju radni odnosi. Totalno neprimerena ideja koja će poslodavce samo još više ograničiti u nameri da zaposle što više ljudi - zaključuje Grujić.

(N. S.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neimenovana

    15. januar 2013 | 17:52

    Nebitno je čija je ideja, zaposlene to najmanje interesuje... Njih interesuje da se to napokon uradi... Ideja je dobra i donekle će zaštititi radnike... Nadam se da će biti usvojen...

  • dragana

    16. januar 2013 | 02:40

    Prvo nek drzava i sindikat zavrse sa Kolektivnim ugovorom i da vec jednom poslodavci vide da ova drzava stiti svoje radnike a ne njih

  • Maja

    15. januar 2013 | 22:14

    Pa jeste, radni odnosi se nigde ne uređuju krivičnim zakonodavstvom, već radnim. Ali, zato neisplaćivanje zarade narušava egzistenciju pojedinca i njegove porodice. Trebalo bi, pre svega, da inspekcija rada obavlja svoj posao, ali očigledno ga ne radi! Postoji i sudska zaštita, ali očigledno to sve ne utiče dovoljno preventivno na poslodavce. Zato je sasvim razuman navedeni predlog!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA