U februaru poskupljenja u radnjama

Đogović: Neophodno imati dopunske izvore finansiranja da bi se "pokrpio" kućni budžet

  • 0

Početak februara, pored izrazito niskih temperatura, doneo je i nova poskupljenja pa su u trgovinama uglavnom za 10 odsto više cene nekih mesnih prerađevina, smrznutog voća i povrća, instant kafe, alkoholnih pića, kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu.

Cene osnovnih životnih namirnica brašna, hleba, mleka, svežeg mesa, ulja ipak su stabilne ili nešto niže zbog ograničenja trgovačke marže na 10 odsto.

U nekoliko trgovinskih lanaca, početkom februara mogu se očekivati nove cene mesnih prerađevina više oko 10 odsto, za koliko će poskupeti i alkoholna pića, smrznuti proizvodi, instant kafa, dok će cene kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu biti veće sedam i više procenata.

Trgovci najavljena poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobavljača i proizvođača koji pak kao razloge za više cene navode skuplje sirovine i rast kursa dinara.

Iako je decembarska prosečna plata u Srbiji bila nešto viša od 400 evra, ekonomski analitičar Saša Ðogović kaže da je neophodno imati dopunske izvore finansiranja, kako bi se pokrpio kućni budžet.

Cena nafte, koja ima indirektan uticaj na cene transportnih usluga neće opadati i njen rast može imati negativan eho na kućni budžet, odnosno na kupovnu moć stanovnišva, objasnio je Ðogović.

Prema Ðogoviću neće biti rasta cene struje, a ukoliko poljoprivredni rod bude zadovoljavajući ne bi trebalo da dođe do skoka cena. Ali kupovna moć stanovništva će svakako i dalje ostati niska i dodatno narušena u početnim mesecima ove godine.

Prosečna neto zarada u Srbiji u decembru 2011. godine bila je 43.887 dinara, što je nominalno više za 14,4 odsto, a realno za 15,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA