ITALIJA: Nestalo pet milijardi evra proneverom socijalnog osiguranja!

U Italiji je podneto 22.000 krivičnih prijava protiv lažnih penzionera, invalida, socijalno ugroženih lica, koji su oštetili budžet za pet milijardi evra zbog lažiranja socijalnih osiguranika, i za dodatnih 1,1 milijardu evra zbog pronevera na opštinskom i državnom nivou

  • 0

Italijanski budžet je oštećen za pet milijardi evra prošle godine zbog zloupotreba socijalnog osiguranja, kao što su lažne penzije, rad na crno, falsikovanja podataka prilikom podnošenja socijalne pomoći, saopštila je Uprava italijanske finasijske policije.

Prioritet vlade Maria Montija, borba protiv parazitskog položaja u društvu i pronevera državnog novca, urodila je plodom, a 22.000 krivičnih prijava podnete su protiv lažnih penzionera, invalida, socijalno ugroženih lica, saopšteno je u današnjem komunikeu italijanske finasijske policije.

Istraga je otkrila da je 3.556 lica nezakonito koristilo socijalne povlastice kao što je niža tarifa prilikom plaćanja obdaništa ili školarina, zatim da je nepropisno odobrena kućna nega za bolesna lica u 1.047 slučajeva, kao i da je prijavljeno 3.297 lažnih poljoprivednika, a da je 395 porodica nastavilo da prima penzije preminulih članova.

Otkriveno je da je 1.274 zaposlenih u javnim službama obavljalo dodatne poslove na crno.

Procenjuje se da je državni budžet Italije oštećen, osim za pet milijardi evra zbog lažiranja socijalnih osiguranika, i za dodatnih 1,1 milijardu evra zbog pronevera na opštinskom i državnom nivou, prenela je agencija AFP.

Prošle nedelje, italijanska finasijska policija je sopštila da je otkrila prošle godine 12.000 utajivača poreza u vrednosti od 56 milijardi evra, kao i da je 16.233 osoba radilo na crno.

"Lov" na utajivače poreza, proneveru državnog novca i ostalih vrsta zloupotreba ozbiljno je počeo da se sprovodi u Italiji, posle višedecenijskog toleresanja takve prakske, tek 2011, kada je profesor Monti postao premijer.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA