KAIRO: Cipele, vatra i kamenje na predsedničku palatu (FOTO)

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se ispred palate Mohameda Morsija u Kairu, udarajući u njene kapije i bacajući kamenje i cipele u dvorište, u koje je bačen i najmanje jedan Molotovljev koktel

  • 0

Oko 6.000 demonstranata i egipatska policija žestoko su se sukobili ispred predsedničke palate u Kairu. U Port Saidu nastavljen je protest protiv Mohameda Morsija, uprkos vanrednom stanju.

Demonstranti su bacali kamenje i sukobili se s pripadnicima bezbednosnih snaga, koji su na njih ispalili suzavac i upotrebili vodene topove ispred predsedničke palate u Kairu. Policija je tom prilikom ranila najmanje dve osobe, koje su odvezene ambulantnim kolima u bolnicu.

Demonstranti su se okupili ispred Morsijeve palate, udarajući u njene kapije i bacajući kamenje i cipele u dvorište, u koje je bačen i najmanje jedan Molotovljev koktel. Jedno drvo u dvorištu palate se zapalilo, a bezbednosne snage su odgovorile vodenim topovima i suzavcem.

S druge strane, hiljade demonstranata protestovalo je na centralnom kairskom Trgu Tahrir, ali i u sueckom gradu Port Saidu.

Područje blizu američke i britanske ambasade je sada najveće poprište sukoba u Kairu, budući da su druge ulice u blizini Trga Tahrir blokirane betonskim zidovima, kako demonstranti ne bi mogli da se probiju do vladinih zgrada.

Nemiri u Egiptu obnovili su se prošle nedelje, kada je marševima građana obeležena dvogodišnjica ustanka kojim je svrgnut s vlasti bivši predsednik Hosni Mubarak.

Nasilje je podstaknuto smrtnom presudom za 21 stanovnika Port Saida zbog umešanosti u prošlogodišnje nerede na fudbalskoj utakmici.

Minstarstvo zdravlja Egipta je u četvrtak objavilo da je još dvoje ljudi preminulo od rana zadobijenih u najnovijim demonstracijama, čime je ukupan broj stradalih povećan na 56 osoba.

(M. S. / Agencije / Foto: Tanjug / AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA