NETANJAHU FORMIRA VLADU: Prioritet ometanje Irana u razvijanju nuklearnog oružja

Dosadašnji izraelski premijer istakao je da će prioritet njegove vlade biti da omete napore Irana da razvije nuklearno oružje i da se bavi zalihama oružja u regionu

  • 5

Predsednik Izraela Šimon Peres zadužio je dosadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da formira novu vladu. Netanjahu je obećao da će osnovati "najširu moguću vladu nacionalnog jedinstva", istakavši da će prioritet njegove vlade biti da omete napore Irana da razvije nuklearno oružje i da se bavi zalihama oružja u regionu.

Obećao je i da će težiti miru, rekavši da je "svaki dan koji prođe bez pregovora sa Palestincima" izgubljen dan, i apelovao na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da se vrati pregovoračkom stolu.

Netanjahu sada ima na raspolaganju 28 dana da formira koaliciju.

Jair Lapid, koji predvodi novu partiju centra Ješ atid sa 19 poslanika, drugu po jačini u 19. Knesetu, smatra se ključnim za svaku stabilnu vladu. On je svoj ulazak u nju uslovio okončanjem oslobođanja od vojnog roka ultraortodoksnih Izraelaca i obnovu mirovnog procesa sa Palestincima. Ti zahtevi ga dovode u sukob sa desnim i ultraortodoksnim partijama, koji se smatraju Netanjahuovim prirodnim partnerima.

Netanjahu može i bez Lapidove partije da formira vladu, ali ona ne bi bila stabilna. Ultradesna partija Jevrejski dom sa 12 mandata takođe veruje se da će biti koalicipni partner, kao i ultraortodoksni Šasi, koji je osvojio 11 mandata.

Ako uspe da formira vladu, on će treći put biti premijer.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug / Foto: Tanjug-AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    2. februar 2013 | 23:05

    Svaka zemlja se bavi problemom druge zemlje. Opušteno političari, zezanje....

  • Ilija Čvorović

    3. februar 2013 | 00:39

    Bio sam prisutan na sastanku svih najuticajnijih jevreja u zapadnoj evropi u Americi kojem je prisustvovao i Netanyahu na komentar Izraelskog ambasadora u Britaniji da su oni cionisti i da trebaju biti ponosni na to što su uspeli da budu jedni od vodećih kreatora globalne svetske politike niko nije reagovao odrečno već je njegovo izlaganje propraćeno i aplauzom. Rade šta hoće, ubijaju i ruše, otimaju po principu pošalji Ameriku da bombarduje, osiromaši i razbuca i mi kupujemo bud zašto. Ptetvorili su svet u moderno robovlasničko društvo, eksploatišu ceo svet sve pod maskom davanja kredita nepostojećim novcem a kasnije ucenjivanjem zateznim kamatama. Bio sam u mnogim modernim jevrejskim domovma, ogromne kuće, još veće i brojnije familije i niko ništa konkretno ne radi, ubiru plodove drugih i žive na račun tuđeg truda. Socijalizam ali onaj realni je nešto što bi bilo za njih pogubno i poražavajuće Nisam anti-semita i nisam to nikada bio jer poštujem religiozne jevreje koji svoju "Toru"(Bibliju) nisu pogazili zarad novca i bogatstva ali što im se više približavam i bolje ih znam hteo bih da sam što dalje od njih i saznanja da hladnokrvno bez osvrta na realnost žive na tuđem radu i krvi. I još jedno da se ne zavaravamo koliko god mislili da ste prijatelj sa jednim od njih oni će uvek pratiti svoje učenje da oni su kosher (čisti) a svi ostali su goy (nečisti)

  • Hercegov grad

    3. februar 2013 | 10:12

    Nikad nisam podrzavai takvu politiku koju vodi Izrajel!Narod koji je prosao takvu golgotu u drugom sveckom ratu treba da se bori za vecni mir,a ne da trazi neprijatelja koga bi sa svojim saveznicima Amerikansima sprecio u sopstvenom razvoju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA