SRBIJA HOĆE KRALJA: Građani hrle da odaju počast kralju Petru II (FOTO) (VIDEO)

U crkvi Svetog Andreja Prvozvanog, pred zemnim ostacima kralja Petra II, služena je liturgija, pričest i moleban u njegovu slavu za napredak i spas Srba

  • 17

U crkvi Svetog Andreja Prvozvanog na kraljevskom Dvoru, pred zemnim ostacima kralja Petra II od Jugoslavije, služena je liturgija, pričest i moleban u slavu kralja za napredak i spas Srba, a u organizaciji udruženja "Kraljevina Srbija", koja je pod patronatom NJ. K. V. prestolonaslednika Aleksandra II.

Kapela Svetog Andreja bila je premala da primi sve zainteresovane građane, koji su pohrlili na Dvor da se poklone pred zemnim ostacima kralja Petra II i da ljubljenjem krsta i stavljanjem ruke na njegov kovčeg odaju, kako kažu, svom omiljenom monarhu poslednju počast.

Liturgiju je služilo više sveštenika i đakona, a mnogi zainteresovani ljudi nisu mogli da uđu u kapelu, pa su čitavu ceremoniju ispratili ispred ulaza.

Milan M. (34) iz Beograda kaže da je došao na Dvor da oda počast kralju Petru II od Jugoslavije jer je vaspitan u duhu monarhije.

- Ljubav prema monarhiji usadio mi je moj otac, njemu je njegov otac, a kao što vidite, dvorski kompleks je iz dana u dan sve puniji, što jasno govori da su Srbi spremni za povratak kralja - kaže on.

Petar Drugi Karađorđević je najstariji sin kralja ujedinitelja Aleksandra I Karađorđevića i princeze Marije Rumunske, a titulu kralja dobio je ustoličenjem nakon ubistva njegovog oca u Marseju 1934. godine iako je bio maloletan. Zvanično, na vlast u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji došao je nakon protesta 27. marta 1941. godine.

Podsetimo, zemni ostaci poslednjeg srpskog kralja Petra, posle 72 godine, vraćeni su u otadžbinu, uz sve visoke počasti i prisustvo patrijarha Irineja, premijera Ivice Dačića i savetnika predsednika Srbije Olivera Antića.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića od Jugoslavije preneseni su na Dvor u Beogradu, gde će biti izloženi do sredine maja, kada se očekuje polaganje zemnih ostataka u Oplencu!

Kapela Svetog Andreja Prvozvanog pri kraljevskom kompleksu na Dedinju otvorena je za mimohod svakog radnog dana od 11 do 14 časova.

Predsednik IO udruženja "Kraljevina Srbja" Mario Majstorović kaže za Telegraf da je ovo samo početak širenja monarhističke ideje u Srbiji i da je primetno da su se Srbi uželeli kralja.

- Udruženje "Kraljevina Srbija" još jednom poziva sve građane Srbije da odvoje malo vremena, posete Dvor i odaju očast kralju Petru II - dodao je on.

(D. Zlojutro / Foto: Telegraf.rs / Video: Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA