BIZNISMENI I EKONOMISTI: Novi izbori su smrt za privredu Srbije!

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji urušili bi stabilnost domaće valute, dodatno oslabili standard građana i zaustavili ionako neizvesne strane investicije. To bi praktično Srbiju odvelo u bankrot

  • 4

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji odrazili bi se negativno na domaću ekonomiju, jer bi urušili stabilnost domaće valute, dodatno oslabili standard građana i zaustavili priliv ionako neizvesnih stranih investicija, saglasni su sagovornici Telegrafa, biznismeni i ekonomisti.

Kada bi Vlada odlučila da raspiše parlamentarne izbore, to bi za srpsku privredu praktično značilo da je 2013. izgubljena godina, naročito kada se zna da smo prethodnu jedva preživeli.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris smatra da svaki izbori donose neizvesnost, a kod građana i dodatnu brigu i nervozu, jer su glasali pre samo sedam meseci.

- Nema dileme da bi u slučaju raspisivanja izbora došlo do pada privredne aktivnosti. Bila bi ugrožena i stabilnost dinara, a investitori bi čekali na ishod izbora kako bi procenili da li će i u kojoj meri ulagati. Ukoliko, ipak, odluka padne i izbori se raspišu, bilo bi dobro da to bude što pre kako ne bi trpeli ni građani, a ni privreda - kaže Fabris za Telegraf.

Prema mišljenju ekonomiste Ljubodraga Savića, sadašnji koalicioni partneri u Vladi nisu sigurni koliko će im "brak" potrajati.

- Ukoliko se dokaže povezanost najviših predstavnika države sa Šarićem, Vlada će pasti. U tom slučaju bismo imali tehničku Vladu, koja bi samo odrađivala državne poslove. Vanredni izbori uvek utiču na privredu jer iziskuju novac za njihovo održavanje. Izbori nikada nisu jeftini. Takođe, svi oni koji bi uložili u Srbiju sačekaće da vide ko će na izborima da pobedi. Da "snime" situaciju - koji će krupni kapitalisti dobiti podršku te nove vlade, jer svaka ima svoje simpatizere - navodi Savić.

On kaže da investitori koji su posao počeli tokom mandata jedne vlade nikada nisu sigurni pod kojim će uslovima raditi u mandatu neke druge vlade.

- Kao što vidimo, ova vlada se povezuje sa investitorima iz Kine, Emirata, Rusije... Fokus su joj te zemlje, tako da je prirodno da oni dožive ekspanziju u Srbiji, a "prikoče" ulagači iz drugih zemalja - naglašava Savić.

Kurs bi, kako kaže, "podivljao" zbog predizborne kampanje, jer država troši preko svojih mogućnosti.

- Ne možemo da smanjimo spoljni dug, on će samo rasti. Sa rastom BDP-a, ti dugovi će se smanjivati. Ali ako izostane rast izvoza i BDP-a, Srbiji preti bankrot. To onda znači da je ova godina potpuno izgubljena i da cela privreda faktički stoji. S vanrednim parlamentarnim izborima će i borba protiv korupcije biti stavljena u drugi plan, što je dugoročno gledano mnogo gore od pada jedne vlade - uveren je Savić.

Da bi novi parlamentarni izbori u Srbiji u ovoj godini bili ravni katastrofi smatra urednik biltena MAT Stojan Stamenković.

- Raspišite izbore i neće biti investicija ni ove godine. Sve će da stane, da se čeka rezultat izbora - prognozira Stamenković.

S druge strane, biznismen Branislav Grujić, predsednik kompanije "PSP Farman" i potpredsednik vladinog Nacionalnog saveta za oporavak privrede, procenjuje da do novih izbora verovatno neće doći.

- Naravno da ako ipak izbora bude, to ekonomiju gura u zapećak. Niko se onda neće baviti suštinskim problemima privrede i njihovim rešavanjem, već pobedom na izborima - kaže Grujić za naš portal.

Da Srbija nema vremena za nove izbore misli i biznismen Toplica Spasojević, vlasnik ITM grupe.

- Mislili smo da smo dobili stabilnu Vladu, koja je krenula da povlači reformske poteze i donosi teške odluke. Međutim, ako njihovi međusobni odnosi nisu dobri, onda je možda i bolje da bude izbora. Ipak, čini mi se da će smoći snage i naći neko rešenje da se izbori ne dese  - zakljućuje Spasojević.

(N. Sekulić / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klisura

    5. februar 2013 | 21:05

    Ма људи, какви избори, шта вам је? Не треба бити ни професор, ни бизнисмен, да зна да ће избори бити утопија жива! Дај да пустимо људе који су сада на власти, да лепо одраде свој мандат и сазнамо за шта су они способни, а мој скромни утисак је да ће донети са сигурношћу бољитак свим људима у Србији и да су бољи у односу на претходне. Ако и ови упропасте (у шта не верујем), нема нам спаса.

  • Marija Simonović

    5. februar 2013 | 23:16

    A ko proizvodi neprekidne krize i time "priziva" nove izbore? Pa i prvi i drugi i treći, prvi svojom sumnjivom prošlošću, drugi svojevremenim prikrivanjem te prošlosti pa sada "vađenjem iz naftalina" informacija o nekome zarad političkog "sektašenja" jer je najbitniji njihov sopstveni opstanak i rast rejtinga, a treći svojim "fiksiranjem" poraženih protivnika i pokušajima uništenja svih drugih zarad suverene vladavine, u agresivnom maniru koga nikako da se oslobode. U "zapećku" su stranke koje imaju sopstvenu ideologiju, jer to izgleda "nije na ceni" u Srbiji.

  • Жика

    5. februar 2013 | 23:10

    Ко са ђаволом тикве сад...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA