SKOPLJE: Policija štitila srpsku ambasadu od Albanaca! (FOTO)

Protest organizovali veterani OVK-a i članovi Udruženja albanskih političkih zatvorenika u Makedoniji zbog uklanjanja spomenika teroristima iz OVPMB u Preševu

  • 21

Ok 200 policajaca, uključujući i tri specijalne policijske jedinice, raspoređeni su oko ambasade Srbije u Skoplju zbog protesta zbog rušenja spomenika u Preševu.

Makedonski mediji javljaju da je policija postavljena i po prilaznim ulicama zbog najavljenog protesta povodom nedavnog rušenja spomenika OVMPB u Preševu. Protest organizuju veterani OVK-a i članovi Udruženja albanskih političkih zatvorenika u Makedoniji, studenti iz Tetova i drugi građani.

Prema najavama organizatora, protest se organizuje zbog "diskriminatorske politike Srbije prema Albancima", a posebno prema onima koji žive na jugu Srbije u Preševskoj dolini, Medveđi i Bujanovcu.

Policija je spremna da postavi prepreke na prilaznim putevima na 50 metara od ambasade Srbije u Skoplju, a okolo se nalaze i vatrogasna kola i protivpožarna oprema za slučaj da na ambasadu budu bačeni molotovljevi kokteli i druge zapaljive materije.

Protest je prošao bez incidenata, a zbog bezbednosti oko ambasade Srbije bilo je raspoređeno oko 200 pripadnika policije.

Iako je bilo najavljeno da će biti nekoliko hiljada građana, na protestu je između 200 i 300 ljudi, a među njima i sadšnji i bivši poslanici Albanci u Sobranju Makedonije.

Na skupu je govorio Fazli Veliu koji je sada na čelu Udruženja veterana ONA, ujak lidera albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUA) Alija Ahmetija i ideolog nekadašnje ONA.

Protest je počeo oko 14 časova, a u obraćanje prisutni su tvrdili da je protest usmeren ka "diskriminatorskoj politici premijera (Ivice) Dačića i predsednika (Tomislava) Nikolića prema Albancima u Preševu" .

Nakon obraćanja govornika, prisutni su se razišli bez incidenata.

Otpravnica poslova u ambasadi Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić izjavila je Tanjugu da je današnji protest Udruženje veterana bivše albanske Oslobodilačke nacionalne armije ispred ambasade Srbije zbog uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu, prošao mirno i bez incidenata, a makedonska policija je preduzela sve mere da zaštiti strano predstavništvo u zemlji.

- Nije bilo potrebe ni za kakvu intervenciju i najvažnije je što se sve završilo bez incidenata, a ni bezbednost ambasade, ni bezbendost osoblja nisu bili dovedeni u pitanju. Zahvalni smo makedonskoj proliciji koja je profesionalno obavila svoj posao, a, na sreću, nije bilo potrebe da se interveniše - rekla je Divjak Tomić.

(I. M. / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir1

    8. februar 2013 | 15:29

    Tako nam i treba, umesto da se dogovore Srbija, Grcka i Makedonija i da satremo tu gamad!

  • TT

    8. februar 2013 | 15:50

    Bravo Dacicu neko je morao da im dokaze da im nije ovde mesto samo napred...ovo nije Albanija pa da mogu da rade sta god hoce...AUUU koliko mrzim ove siptare

  • Tt

    8. februar 2013 | 15:55

    Protest nije odrzan zato sto Makedonska policija nije dozvolila siptarima da se priblizu Srpskoj ambasadi. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA