PATRIJARH IRINEJ: Dogovor svih Srba važan za opstanak

- Moramo zajednički da istupamo, to se odnosi na Srbe severno i južno od Ibra kao i na Srbe u Srbiji, one koji vode narod - poručio je poglavar SPC

  • 1

Patrijarh srpski Irinej služio je jutros u manastiru Pećka Patrijaršija svetu arhijerejsku liturgiju, posle koje se sastao sa Srbima sa severa Kosova i Metohije.

- Moramo da se dogovaramo o svim pitanjima i da zajednički istupamo, to se odnosi na Srbe severno i južno od Ibra kao i na Srbe u Srbiji, one koji vode narod – poručio je Patrijarh Irinej posle razgovora sa predsednicima opština na severu KiM u Pećkoj Patrijaršiji i naglasio da je “dogovor svih Srba veoma važan za dalji opstanak ”.

Posle sastanka sa Patrijarhom načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je izjavio da se “mišljenja i stavovi crkve ne razlikuju mnogo od stavova i mišljenja predstavnika Srba na severu Kosmeta.” Prema njegovim rečima predstavnici Srba sa severa KiM su upoznali patrijarha sa situacijom na Kosovu i Metohiji i njihovim viđenjem problema.

- Predstavnici naroda i crkve saglasni su da se treba voditi dijalog, ali je sporno mesto pregovaranja, pod čijim okriljem se pregovara kao i teme o kojima se pregovara – rekao je Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić posle sastanka i naglasio “da treba pregovarati o povratku dvesta hiljada Srba, a ne o temama koje odgovaraju Prištini”.

Patrijarh je boravio tri dana na Kosovu i Metohiji. Stigao je u sredu uveče sa članovima Sv Arhijerejskog Sinoda, Sabora i Odbora za KiM SPC u Gračanicu. Juče je sa arhijerejima SPC služio Sv Liturgiju u sabornom hramu Sv Djordja u Prizrenu gde je održana redovna sednica Sv Arhijerejskog Sinoda i Odbora za KiM SPC pratnji. Pećku Patrijaršiju je napustio oko podneva.

(S. S. /Izvor: Radio Goraždevac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA