HIT U BOSNI: Ugrađivanje himena za 500 evra

Žene u Bosni sve se više odlučuju za vraćaje nevinosti, a nedavno je zabeleženo da je supruga mužu poklonila nevinost nakon 38 godina braka

  • 31

Hit u BiH postalo je ugrađivanje himena! Neke žene to čine više puta, a cena operacije zavisi od obima intervencije, ali u proseku košta 500 evra.

Sve više žena u Bosni i Hercegovini odlučuje se za rekonstruktivnu hirurgiju vagine.

Bez obzira na promenu etičkih normi u savremenom društvu, himenoplastika je i sada aktuelna operacija. Nekada su se na rekonstrukciju himena opredeljivale devojke pred udaju iz patrijarhalnih sredina, gde je nevinost uslov za stupanje u brak.

Međutim, prema rečima doktorke Danijele Crnogorac iz sarajevske Poliklinike "Karabeg", zabeležen je čak i slučaj da supruga želi mužu nakon 38 godina braka da pokloni nevinost! Ta želja joj je nedavno i ispunjena na ovoj poliklinici.

- Imamo učestale zahteve za ovakve operacije. Neke želje su opravdane, a neke ne. U principu, devičanstvo hirurškim putem obično vraćaju devojke od 18 do 25 godina, ali se granica iz dana u dan pomera naviše - kaže dr Crnogorac.

Ovakve operacije su hit u celom regionu, a u proseku koštaju 500 evra. Himenoplastika se vrši radi vraćanja celovitosti devičnjaka (himena), koji se nalazi na ulazu u vaginalni kanal. Dr Crnogorac objasnila je da se primenjuju dva tipa operacija.

- Prvi metod je kratkotrajan, podrazumeva uspostavljanje himena na kratak vremenski period od nekoliko dana. Pri tome se rubovi himena ušiju koncem, koji posle kratkog vremena nestaje, pa je i uspostavljanje celovitosti himena kratkotrajno - kaže ona.

Drugi metod uspostavljanja himena na neodređeni rok nešto je složeniji, kada se himen formira od okolnog tkiva sluznice vagine.

- Ovo je rešenje sve do prvog odnosa. Zahvat se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Deset dana nakon zahvata, koji traje 30 do 60 minuta, nemoguće je otkriti da je žena bila na operaciji - napomenula je dr Crnogorac.

Da ljudska mašta nema granica, govori i podatak da žene himene ne ugrađuju samo jednom, već više puta!

- Uzastopno šivenje himena je nešto na šta retko pristajemo. Iako se operacija može izvesti više puta, u našoj praksi samo dve žene su to učinile drugi put - otkrila je dr Crnogorac.

Cena operacije zavisi od obima intervencije, a pre ovakvih operacija neophodno je obaviti pregled da bi se tačno definisalo šta je potrebno učiniti i koju vrstu anestezije primeniti.

Plastični hirurzi kažu da se devojke na ovakav zahvat odlučuju iz raznih razloga, neke smatraju da im je nevinost dobra startna pozicija za ulazak u brak. Neke se, pak, odlučuju na to nakon što su takvu odluku donele zajedno sa svojim partnerom ili nakon povrede devičnjaka.

- U važnu grupu spadaju i devojke koje su bile silovane ili imale neprijatno seksualno iskustvo, koje je ostavilo psihičku traumu - dodala je dr Crnogorac.

Prema podacima zdravstvenih organizacija, čak jedna trećina stanovništva pretrpi neku povredu za vreme seksualnog odnosa. Povrede se odnose kako na žene tako i na muškarce. Kod muškarca, iako retko, može doći do preloma (frakture) polnog organa tokom erekcije.

- Dešava se da tokom seksualne aktivnosti dođe do nasilne, tj. malo grublje penetracije ili prilikom udara penisa o stidnu kost. Nekada se oštećenje može proširiti i na mokraćni kanal. Javlja se bol, otok, deformitet, a može doći i do unutrašnjeg krvarenja - objasnila je dr Crnogorac.

(Lj. V. / Izvor: Dnevni avaz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gospodar Svemira

    10. februar 2013 | 18:27

    Hihihi... Ovo je ko vracanje kilometraze na autu ...

  • Jarac

    10. februar 2013 | 18:23

    U pi.ku materinu velika stvar "nevinost posle nekoliko kilometara primljene kobasice". U prevodu "muda za bubrege". Zna se sta je nevinost (jednom i nikad vise)

  • Glas razuma

    10. februar 2013 | 21:41

    Ovim hirurzima treba zabraniti zakonom da učestvuju u ovoj neljudskoj prevari.Kurva će večito biti kurva,pa neka se šije koliko hoće,u manjem gradu svi znaju koja je devojka poštena,a koja se šiba,svi uglavnom znamo ko je ko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA