Svi hrvatski osnovci ubuduće će posećivati Vukovar i spavati u kasarni!

Hrvatski ministar obrazovanja i ministar branitelja pripremaju projekat koji će postati sastavni deo obrazovanja osnovaca u Hrvatskoj, a koji obuhvata upoznavanje sa svim pojedinostima bitke za Vukovar, kao i obavezan obilazak ratišta jednom godišnje

  • 5

Hrvatski ministar obrazovanja Željko Jovanović i ministar branitelja Fred Matić pripremaju projekat koji će u sistem obrazovanja uvesti praktično upoznavanje osnovaca sa Domovinskim ratom.

Prema pisanju "Slobodne Dalmacije", u Vukovaru se planira osnivanje Memorijalnog centra, javne ustanove koja će se posebno baviti edukacijom učenika iz cele Hrvatske o temama iz Domovinskog rata.

Prema tom projektu, u pomenuti centar bi svake godine na dva dana dolazili učenici osmih razreda osnovne škole i upoznavali se sa svim pojedinostima bitke za Vukovar, ali i o ostalim bitkama i događajima iz Domovinskog rata.

- Svaki dan, ne računajući letne praznike i vikende, u Vukovar bi ulazilo desetak autobusa samo sa školskom decom. Spavaće u kasarni, na vojničkim krevetima, a organizovano će slušati časove istorije koje će im predavati stručne osobe, branitelji ili mladi istoričari koje će dodatno obučiti pravi branitelji. Obići će sva važna mesta u gradu, ali i u okolini, ako to žele, od Iloka do Kopačkog rita. Poslednje predavanje održa će se u Mirovnom centru kako bi svi iz Vukovara otišli s porukama mira - rekao je ministar Matić za "Slobodnu Dalmaciju".

Prema planu ovog projekta, uz ovu posetu, u školskim programima bio bi obavezan i najmanje jedan obilazak godišnjem ratištu koje je najbliže mestu i školi koju deca pohađaju.

Što se tiče Vukovara, đaci bi već od naredne godine mogli da dolaze, a zvanično obavezna poseta bi mogla postati sastavni deo školske godine 2014/2015.

Ovaj obilazak, ipak, ne bi bio finansiran od države, već bi roditelji morali da izdvoje 100 kuna po detetu.

(D. Z. / Izvor: Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija čvorović

    12. februar 2013 | 10:34

    Kakvi trovači dece! A onda neka im usput ispričaju kako su delili oružje po šumarcima još 1990. i napadali komšije Srbe koji nisu došli iz Niša,već su tu živeli i pre nego što je njih iz Hercegovine naselio Pavelić. A to bi mogli malo i mediji u Srbiji da objasne,a ne da se ponašaju kao da su Srbi došli na tenkovima 91. i to je to.

  • jovan

    12. februar 2013 | 11:32

    Svaka čast g. Čvorovicu,rekli ste bas ono sto sam hteo reci!

  • шумадинац

    12. februar 2013 | 11:42

    а ми нашу у Јасеновац

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA