Dan dece obolele od raka, a nema citostatika!

Lek "purinetol" u Srbiji se može nabaviti samo na lekarski recept, u apotekama ga nema već više od mesec dana

  • 1

U Srbiji vlada nestašica citostatika "purinetol", koji se koristi u lečenju leukemije, izjavila je danas Zorica Petrović, čija se kćerka Aleksandra (14) leči od te teške bolesti.

Petrovićeva je ispričala da "purinetola" nema već više od mesec dana. Reč je o leku koji se u Srbiji može nabaviti samo na lekarski recept, ali ga nema u apotekama.

Zorica Petrović je kazala da je Aleksandra krajem decembra završila bolničko lečenje, i dodala da do aprila iduće godine ona mora da pije odgovarajuće lekove.

- Dok je bila na lečenju, dobijala je lekove preko bolnice, međutim, ubrzo pošto je izašla, počela je nestašica - kazala je majka.

Ona je dodala je da je zbog toga prinuđena da "purinetol" nabavlja u Bosni i Hercegovini, gde jedno pakovanje košta oko 35 evra. U jednoj kutijici ima 25 tableta, a Aleksandri je mesečno potrebno 45 tableta.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti obeležava se danas i u Srbiji ukazivanjem da rana dijagnoza, nega i lečenje obezbeđuju veću šansu za preživljavanje. U Srbiji, po podacima Instituta za javno zdravlje, godišnje od raka oboli 350 mlađih od 19 godina.

U svetu od raka u toku jedne godine oboli više od 160.000 dece, a oko 90.000 umre. Dan dece obolele od malignih bolesti u Srbiji obleževa se na inicijativu Udruženja roditelja dece obolele od raka, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije. Od ove godine u Srbiji taj dan je deo Kalendara javnog zdravlja, a slogan pod kojim se obeležava je "Rano otkrivanje, veća šansa".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    15. februar 2013 | 18:31

    Strašno!Da li će iko da odgovara za ovo!?Redakcija bi trebala na ovo da obrati mnogo veću pažnju!Neko MORA da odgovara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA