UGOVOR OD 220 MILIONA $: Šeik želi i srpskog "Bumbara" (FOTO)

Emiratska državna kompanija "Earth" i srpski “Jugoimport SDPR” potpisali Ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS, prvi potpredsednik Vlade najavljuje da šeik Muhamed hoće i raketni sistem "Bumbar"

  • 6

Emiratska državna kompanija "Earth" i srpski “Jugoimport SDPR” potpisali su Ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS, koji će rezultirati proširenjem na novu generaciju raketnih sistema, izjavio je pomoćnik generalnog direktora “Jugoimport SDPR-a” Nenad Miloradović.

Kako kaže reč je o zajedničkom razvoju i proizvodnji visokosofisticiranih raketnih sistema.

- To bi trebalo da bude dosta značajan događaj za našu vojnu industriju, posebno za deo koji se bavi proizvodnjom svih pripadajućih komponenti za vođenje raketnih sistema - istakao je on.

Sporazumom je, prema rečima Miloradovića, predviđena saradnja i na razvoju drugih raketnih sistema na kojima će se raditi. O kojim raketnim sistemima je reč, Miloradović nije želeo da precizira, navodeći da još nisu za objavljivanje.

- Očekuje se u ono što je u okviru sporazuma, da se u najskorije vreme potpišu ugovori za mnogo veće iznose za zajedničku proizvodnju - rekao je Miloradović.

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković rekao je novinarima u zgradi ministarstva spoljnih poslova nakon Sajma, da je Srbija odlično predstavljena i da je njen  štand bio lepo posećen.

- Srbija se dobro predstavila na Sajmu, štand je bio posećen, a kao plod toga proizilaze i sporazumi sa UAE koje je potpisao ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade - kaže Diković.

ALAS SRPSKI RAKETNI SISTEM - NAJAMBICIOZNIJI RAZVOJNI PROJEKAT!

ALAS (Advanced Light Attack System) je srpski raketni sistem, koji predstavlja najambiciozniji razvojni projekat domaće vojne industrije i predstavlja višenamensko oružje dometa 25 do 60 kilometara.

- To je protivoklopni višenamenski raketni sistem velikog dometa sa principom vođenja bez neposrednog vizuelnog kontakta sa ciljem. Srbija će da proizvodi visokosofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate - rekao je u nedelju prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić, nakon posete sajmu u Abu Dabiju, navodeći da je vrednost tog ugovora oko 200 miliona evra.

ŠEIK MUHAMED OD SRBIJE KUPUJE I RAKETNI SISTEM "BUMBAR"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da je šeik Muhamed bin Zajed ozbiljno zainteresovan i za protivtenkovski raketni sistem Vojske Srbije "Bumbar" i dodao da su UAE već kupili izvesnu količinu municije.

- Šeik Muhamed želi da kupi i srpski "bumbar", kome se cena kreće oko 100.000 dolara po raketi, a celokupna investicija, kada je ovaj tip naoružanja u pitanju, mogla bi da iznosi preko 40 miliona dolara. On je već kupio određenu količinu municije od Srbije, istina simbolična suma je u pitanju, ali ovo je tek početak, jer pravi poslovi tek slede - kaže Vučić.

Vučić je istakao i da će se protivtenkovski raketni sistem "bumbar" uskoro naći na tržištu Emirata, ali i širom sveta.

Vučić je najavio da će ovim postignutim sporazumima krenuti i modernizacija "Teleoptika", "Krušika" i "Utve" kao i da će čitava namenska industrija imati korist.

UGOVOR SA ANGOLOM DONOSI NOVIH 900 MILIONA DOLARA!

Ministar odbrane je najavio da će prilikom njegove posete Angoli, koja će uslediti odmah nakon putai sastanaka u Nemačkoj, biti potpisani mnogi vojni ugovori vrednih preko 900 miliona dolara.

- Kada se vratim iz Nemačke, putujem za Angolu gde će biti potpisani mnogi vojni ugovori koji će doneti novih 900 miliona dolara, što je još jedna dobra vest za namensku industriju Srbije - najavio je Aleksandar Vučić.

(Iz Abu Dabia: Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    18. februar 2013 | 18:32

    zbog Bumbara je i došao

  • Neca

    19. februar 2013 | 02:30

    Ivica Dacic - Srpski bumbar

  • uros

    18. februar 2013 | 17:35

    Medju prvima koji su priznali nezavisnost Kosova 2018. god su i UAE-Ujedinjeni Arapski Emirati!! A sad smo veliki prijatelji, braca? Cccccccc e drzavo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA