UN: Sprečiti ilegalnu trgovinu životinjama!

Nedozvoljena trgovina zaštićenim životinjskim vrstama jednako je unosna kao trgovina drogom ili oružjem - zarada na globalnom nivou dostiže milijarde dolara

  • 0

Izvršni direktor Programa UN za zaštitu prirodne sredine Ahim Štajner pozvao je danas međunarodnu zajednicu da uloži maksimalne napore u sprečavanje ilegalne trgovine divljim životinjama, upozoravajući da bi taj unosni posao mogao da ugrozi opstanak pojedinih vrsta.

Štajner je na sastanku Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES), koji se održava u Bangkoku, istakao da sve zemlje treba da shvate nedavni talas ilegalnog lova na afričke slonove i nosoroge kao poziv na uzbunu, preneo je AP.

Prema njegovim rečima, nedozvoljena trgovina zaštićenim životinjskim vrstama jednako je unosna kao trgovina drogom ili oružjem - zarada na globalnom nivou dostiže milijarde dolara.

Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra obećala je na otvaranju konferencije CITES da će njena zemlja obustaviti trgovinu slonovačom i izmeniti zakone u toj oblasti, ali nije navela nikakav rok.

Aktivisti upozoravaju da kriminalne grupe koriste to što je u Tajlandu dozvoljena trgovina kljovama azijskih slonova za krijumčarenje i prodaju kljova afričkih slonova, čiji je opstanak ugrožen krivolovom, naveo je AFP.

CITES, čije će zasedanje trajati do 14. marta, razmotriće i jačanje zaštite više biljnih vrsta.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA