KRST & ČEKIĆ: Poslušajte hor koji peva "Hej, Sloveni" na melodiju "Bože pravde" (VIDEO)

Na nastupima beogradskog alternativnog hora "Svetonazori" može da se čuje i tekst pesme “Ječam žnjela kosovka devojka” na melodiju partizanske koračnice “Uz maršala Tita“

  • 2

Zamislite kako zvuče reči himne SFRJ "Hej, Sloveni" otpevane na melodiju himne "Bože pravde" ili tekst pesme "Od Vardara, pa do Triglava" na melodiju "Marša na Drinu". Baš ovakve antagonizme ukrštaju "Svetonazori". Sebe ne smatraju horom, više su, kažu, umetnička grupa neprofesionalnih pevača, koji "pevaju jer vole, a ne jer znaju". Muziku su, prema sopstvenom priznanju, izabrali kao oruđe za građanski i politički aktivizam.

Za dve godine, koliko postoje, napravili su pravu pometnju na domaćoj alternativnoj sceni sa krajnje lucidnim angažovanim repertoarom, koji čini spoj, neki bi rekli, nespojivog - četničkih i partizanskih pesama.

Samo na njihovim nastupima može da se čuje tekst pesme "Ječam žnjela kosovka devojka" na melodiju partizanske koračnice "Uz maršala Tita" ili "Ko to kaže, ko to laže" na melodiju "Himne rada". Na repertoaru su i reči pesme "Mlada partizanka", otpevane na melodiju izvorne pesme "Moj golube", "Druže Tito, mi ti se kunemo" (u nekoj verziji i "Dražo Tito, mi vam se kunemo") na melodiju "Jutros mi je ruža procvetala", kao i tekst dečje pesme "Razbole se lisica" na melodiju patriotske pesme "Igrale se delije".

Prema rečima dirigenta Katarine Nine Antanasković, ove krajnje egzotične kombinacije nastaju sasvim sponatno, na njihovim probama u galeriji "Ozon".

- Opisaću vam kratku genezu jedne od naših skorašnjih zamisli - počinje priču za Telegraf.rs Katarina.

- Pre neko veče, neko od nas video je na netu Cecinu fotku, na kojoj maše u nekom bademantilu, sa šeretskim potpisom: "Ja još spavam, pozdravi svi!" Istog trenutka smo svi počeli da se zezamo na tu temu, i onda je odjednom neko počeo da peva reči Cecine pesme "Ja još spavam u tvojoj majici" na melodiju Bizeove "Karmen". Po tom principu nastajale su i ostale pesme.

Po načinu pevanja, konceptu i tematici, "Svetonazori" su zapravo najsličniji regionalnim nezavisnim horovima poput hrvatskog "Le Zbora", "Horkestra" i "Kombinatki" iz Ljubljane.

- Mi smo zapravo, kako i piše na našoj Fejsbuk stranici, "nehijerarhijska zajednica iliti prošlost in translation" - objašnjava uz osmeh jedna od članica Jovana Tripunović.

- Jednom rečju, dokaz toga da i hor može da bude kritičan, a ne samo prigodan, kao i da može da se bavi razbijanjem političkih predrasuda kroz razvijanje građanske svesti. Osim što naziv simbolizuje poglede na svet, koje u svom stvaralaštvu ukrštamo, jednu od asocijacija smo dobili i onda kada smo pre nekoliko godina obilazili hrvatsko primorje. Bili smo na Braču, rodnom mestu Vladimira Nazora, i palo nam je na pamet da bi bilo interesantno ukrstiti duhovni termin "sveto" i prezime ovog čuvenog jugoslovenskog književnika i partizana.

Odgovarajući naziv umetničke grupe prate i odgovarajući logo i krilatica. Naime, logo "Svetonazora" je, ni manje ni više, nego srp i krst u zvezdi petokraki, a oficijelna krilatica: "Smrt fašizmu, vječnaja pamjat!"

Članovi objašnjavaju da sve ovo ima veze sa ciklusom pesama, u kojem kombinuju partizanske i četničke pesme, pritom naglašavajući da se samo igraju sa pomenutim koncepcijama i da im nikako nije namera bilo koga da vređaju, niti da se stavljaju na bilo čiju stranu. Naprotiv, trude se da pomire suprotstavljene strane.

A cela priča počela je pre nešto više od dve godine, iz druženja na privatnim sedeljkama. U početku ih je bilo četvoro, da bi danas broj članova porastao na 16. Pevaju unisono, akapela, nemaju podelu na soprane, altove, tenore i basove, i oblače se "svako u svom fazonu".

- Prvi nastup smo imali jednog nedeljnog popodneva pre dve godine kod Terazijske česme. Sećam se da smo nasred ulice počeli da pevamo naše kombinacije pesama "Ječam žnjela kosovka devojka", "Od Vardara pa do Triglava", "Ko udara tako pozno" i "Bože pravde" - seća se Jovana, i dodaje da su im od samog početka ljudi prilazili bez ikakvih problema, ne libeći se da sa njima čak i zapevaju. Sličan utisak ostavili su i na nedavno održanom uličnom festivalu aktivizma "Vreva", a od predstojećih nastupa najnestrpljivije očekuju onaj na regionalnom festivalu nezavisnih horova u Ljubljani.

Prve spotove, saznajemo, snimaće u sasvim adekvatnom ambijentu.

- Biće to svojevrsni projekat, koji ćemo nazvati "Svetonauti". U okviru njega ćemo otpevati neke od naših pesama kod najpoznatijih socijalističkih spomenika, koje su svojevremeno obilazili milioni ljudi, a danas ih se više niko ne seća. U dugoročnijem planu je i snimanje nastupa, koji bi bili protivteža gore pomenutim snimcima. Na primer, u ambijentu najznačajnijih srpskih duhovnih spomenika. Takođe, mogli bismo i jednu pesmu da snimimo ispred Hrama Svetog Save, a onda drugu ispred Muzeja "25. maj". Videćemo - objasnila nam je Katarina.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA