PAPA NIJE IZABRAN: Crni dim izašao iz Sikstinske kapele, Konklava se nastavlja sutra!

Portparol Svete stolice Federiko Lombardi najavljuje da bi novi poglavar 1,2 milijarde katolika mogao biti izabran do kraja ove sedmice

  • 0

Sto petnaest kardinala u Sikstinskoj kapeli, gde je započeo izbor 266. poglavara Katoličke crkve, nije uspelo da se usaglasi nakon prvog glasanja, tako da je crnim dimom, koji je izašao iz dimnjaka obznanjeno da novi papa nije izabran. Nakon prvog glasanja, kardinali idu na odmor, a proces glasanja se nastavlja sutra, javljaju svetske agencije.

Crni dim je videlo nekoliko hiljada vernika okupljenih na trgu Svetog Petra, i on znači da će 115 kardinala održati sutra ujutru novu rundu glasanja, prenosi Rojters.

Kardinali će ostati zatvoreni iza srednjevekovnih zidova Vatikana sve dok ne izaberu naslednika pape Benedikta XVI, koji je abdicirao prošlog meseca, podseća britanska agencija.

Kada se kardinali budu složili oko novog pape, iz glavnog dimnjaka na krovu Sikstinske kapele će se izdići beli dim i zazvoniće zvona bazilike Svetog Petra.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio danas da će konklava trajati dva do najviše četiri dana.

Papa treba da dobije podršku dvotrećinske većine, tako da je za izbor novog poglavara 1,2 milijarde vernika potrebno 77 glasova kardinala.

Novog papu čekaju veliki izazovi vođenja Crkve koja se bori s brojnim problemima, od seksualnog zlostavljanja do optužbi za korupciju u Vatikanu, koji su se pokazali prevelikim teretom za odlazećeg poglavara Rimokatoličke crkve, navode agencije.

Ceo proces je počeo danas, kada je Monsenjor Gvido Marini zatvorio teška vrata kapele u 17.30 po srednjeevropskom vremenu.

Neposredno pre toga on je glasno izgovorio na latinskom "extra omnes" (svi izađite), obraćajući se svima koji su još bili tu kao što su vernici, novinari vatikanskih medija, bolničari, a nemaju prava da učestvuju na ovom tajnom sastanku.

Posle uputstva svima da izađu 87-ogodišnji malteški kardinal Prosper Greh treba da izgovori molitvu o meditaticiji o teškom zadatku koji očekuje 115 kardinala koji biraju novog papu.

Na kraju te molitve on i Marini napustiće kapelu. Švajcarski gardisti se raspoređuju na svim ulazima u kapelu, a prvi krug glasanja bi mogao da se održi između 18.00 i 19.00 po srednjeevropskom vremenu.

U vatikanskoj Sikstinskoj kapeli danas počinje izbor novog pape, naslednika Benedikta XVI, na konklavama 115 kardinala iz celog sveta.

Podsetimo, Sikstinska kapela je za posetioce zatvorena prošlog utorka, u subotu je na njen krov montiran dimnjak, kao tradicionalno sredstvo komunikacije kardinala u konklavama sa spoljnim svetom o rezultatu svojih glasanja. Montirane su i dve peći u kojima se spaljuju glasački listići kardinala.

Portparol Svete stolice Federiko Lombardi najavljuje da će konklave trajati kratko i da bi novi poglavar 1,2 milijarde katolika mogao biti izabran do kraja ove sedmice.

Milanski biskup, kardinal Angelo Skola, već je prikupo 40 glasova kardinala i on bi, kako se veruje, trebalo da bude favorit koalicije dela italijanskih kardinala i dela čvrstih sledbenika Benedikta XVI koji je imenovanjem većine kardinala koji ulaze u konklave uveliko oblikovao to biračko telo.

Kandidati kurije (udruženje uticajnih), u nedostatku sopstvenog izrazito snažnog kandidata, podržavaju, čini se, nadbiskupa Sao Paola, kardinala nemačkog porekla Odila Šerera.

Za izbor pape potrebna je dvotrećinska većina. Do sada je, međutim, pominjan različit broja kardinala koji su doputovali u Vatikan, ali i različit broj onih koji će prisustvovati konklavama.

Od 115 kardinala izbornika, 60 dolazi iz Evrope, 28 ih je Italijana, a samo 19 iz Latinske Amerike, 14 iz Severne Amerike, 11 iz Afrike, deset iz Azije i jedan iz Australije.

Kardinali će danas glasati samo jednom, a od srede dva puta ujutru i dva puta po podne. Ako nakon tri dana ne bude rezultata, glasanje se prekida na jedan dan koji će biti posvećen molitvi, sastancima, promišljanju i duhovnoj obnovi.

Kada jedan od kardinala dobije potrebnu većinu glasova, prvo pitanje koje mu se postavlja je da li prihvata izbor. A potom on saopštava i ime kojim će ga zvati.

Izabrani kardinal, naime, nema obavezu da prihvati izbor, ali u praksi kardinali koji ne žele da budu pape to, prema pravilu, najave unapred.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA