Tucić: Novi papa ne zna gde je Srbija!

- Novi papa je iz Argentine i sigurno je da on ne zna dobro gde je Srbija i šta je pravoslavlje. Ime Franja se odnosi na Svetog Franju Asiškog, veoma skromnog monaha koji je mnogo pomogao Katoličkoj crkvi, i znači skromnost i služenje, ali to nisu vrline koje idu uz papu - rekao je Tucić

  • 9

Verski analitičar Živica Tucić ocenio je za Telegraf  da izbor Argentinca Horhea Maria Bergolja za papu Franju Prvog predstavlja iznenađenje i ostavlja svima nama jednu veliku nedoumicu kako će se on dalje ponašati, i dodaje da on nije upoznat gde je Srbija.

- Novi papa je iz Argentine i sigurno je da on ne zna dobro gde je Srbija i šta je pravoslavlje. Sigurno je i to da on neće dolaziti na obeležavanje verskih manifestacija u našoj zemlji, ali isto tako je jasno i da će Vatikan ostati ekumenski otvoren - tvrdi on.

Prema njegovim rečima, Franja I će nastaviti politiku Benedikta XVI i on je samo prelazno rešenje i plod kompromisa unutar same Katoličke crkve.

Tucić podseća da program novog pape nije poznat kao i njegova uloga i navodna povezanost s vojnom huntom u Argentini krajem 70-ih i početkom 80-ih godina 20. veka.

- On je pripadao starijoj generaciji kardinala, ima 76 godina, i nije bio među favoritima. Njegov program je nepoznat i ne možemo reći da li je spreman da preduzme neke promene koje su toliko potrebne Katoličkoj crkvi. Obično je ime, za koje se papa opredeli, pokazatelj kojim će putem on ići, ali ovde to nije slučaj. Franja, koje se odnosi na Svetog Franju Asiškog, veoma skromnog monaha koji je mnogo pomogao Katoličkoj crkvi, i znači skromnost i služenje, ali to nisu vrline koje idu uz papu -  rekao je Tucić.

Tucić je naveo da u karijeri novog pape postoje određene "nejasnoće" koje se tiču vojne diktature u Argentini i da postoje neke informacije po kojima je bio blizak hunti.

- Bilo je i otvorenih okrivljavanja, a i on je govorio o svojim kontaktima (s huntom), ali je rekao da se susretao sa predstavnicima hunte da bi štitio neke sveštenike i bogoslove. Taj deo njegove biografije nije toliko jasan. Naročito što je u tom periodu stradao veliki broj sveštenika - rekao je Tucić.

(D. Z.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милан

    13. mart 2013 | 23:38

    И овај нешто прича о вери?! Ок, можда не зна где је Србија, али да не зна о Православљу, па човече да ли чујеш себе шта причаш?!

  • patriota

    14. mart 2013 | 07:13

    Ja zivim u Srbiji i neznam nista o pravoslavlju mada kako se pokazalo u skorijoj proslosti cudi me da ima ikoga da ga slijedi.

  • yova

    14. mart 2013 | 02:45

    .....pa stvarno,ljudi, mi smo najpametnija nacija na svetu....posle samo tri-cetiri sata ovaj tucko zna sve o papi.....veci Papan od Pape!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA