PJONGJANG: Amerika i Južna Koreja su nam hakovali internet!

Optužba zemlje, koju obično okrivljuju za hakerske napade drugih, dolazi u vreme povećanih tenzija duž dobro utvrđene granice sa Jugom nakon sankcije Ujedinjenih nacija zbog atomske probe Pjongjanga i velikih manevara na Jugu za koje Sever kaže da su maskirane pripreme agresije na NDR Koreju

  • 0

Severna Koreja optužila je danas Sjedinjene Država i Južnu Koreju da su izvele informatički napad protiv njenog internet servisa, pošto je Pjongjang javio da mu je prekinut glavni servis vesti, što je najnoviji povod povišenja temperature u ionako uzavrelim odnosima na Korejskom poluostrvu.

Ruska agencija Itar-Tas javila je da je "snažni hakerski napad" iz inostranstva oborio internet servis u Severnoj Koreji, onemogućavajući pristup nekim sajtovima.

Optužba zemlje, koju obično okrivljuju za hakerske napade drugih, dolazi u vreme povećanih tenzija duž dobro utvrđene granice sa Jugom nakon sankcije Ujedinjenih nacija zbog atomske probe Pjongjanga i velikih manevara na Jugu za koje Sever kaže da su maskirane pripreme agresije na NDR Koreju.

Pjongjang je zapretio nuklarnim ratom Sjedinjenim Državama kao odgovorom za uvođenje sankcija i otkazivanjem sporazuma o primirju s Južnom Korejom ako nastave sa združenim manevrima koje Sever smatra kamufliranom pripremom za invaziju.

Južnokorejska televizija MBC prenela je da su servisi severnokorejskih medija među onima koji su poremećeni sajber napadom iz inostranstva.

Među njima je i sajt agencije KCNA i zvaničnog lista "Rodong Sinmun", za koje je rečeno da su doživljavali poremećaje, iako su radili normalno u četvrtak i petak, preneo je Rojters.

Stranci u Pjongjangu su javili da nije bio moguć pristup internetu u sredu i četvrtak. Kompanija sa sedištem u Bangkoku, koja je operater severnokorejskog interneta, potvrdila je da je bilo hakerskih napada, ali da danas mreža radi normalno.

- Nije tajna da SAD i marionetski režim Južne Koreje masovno jačaju sajber snage kako bi pojačale subverzivne aktivnosti i sabotaže protiv NDR Koreje - prenela je danas agencija KCNA.

U njenoj vesti se kaže da se "intenzivni i uporni napadi virusima na internet operatere događaju svakodnevno" u Severnoj Koreji.

Južna Koreja je negirala ove optužbe, a predstavnici američkih vojnih snaga na Jugu nisu želeli da komentarišu optužbe Pjongjanga.

KCNA i "Rodong Sinmun" su prethodnih nedelja prenosili najoštrije optužbe i napade Severne Koreje protiv SAD i Južne Koreje da se pripremaju za drugi Korejski rat. Severna Koreja je ove nedelje potvrdila da je raskinula 60 godina staro primirje kojim je okončan Korejski rat 1953. i upozorila da je sledeći korak akt "nemilosrdne" vojne odmazde protiv neprijatelja.

Južna Koreja, inače, optužuje severnog suseda da širi virusima zagađene softvere i izvodi hakerske napade na vladine i poslovne sajtove. Seul je optužio Pjongjang za sajber napad 2011. na servere državne banke koji su oboreni i trebalo je dve nedelje da ponovo prorade.

Pjongjang negira optužbe o informatičkim napadima i optužuje Jug da kuje zaveru kako bi podgrevao konfrontaciju. Prebezi sa Severa su, takođe, izneli neke podatke da Pjongjang regrutuje kompjuterske inženjere u jedinice za vođenje sajber rata.

Severna Koreja bila je optužena i za blokiranje signala globalnog pozicionog sistema GPR-a, što je poremetilo stotine letova južnokorejskih aviona.

Vojni stručnjaci kažu da je informatičko ratovanje glavna pretnja iz Severne Koreje zajedno sa konvencionalnim snagama i programom oružja za masovno uništenje, koji predstavljaju rizike za postrojenja i komunikacionu mrežu na Jugu.

Međutim, prema ovim napadima na internet Severne Koreje, i druga strana, takođe, ima efikasne hakere i sajber snage.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA