ŠTA IM BI? Velika Britanija protiv tabloida

Nova medijska regulativa izrodila se iz velikog skandala, kada se saznalo da su britanski tabloidi nezakonito prisluškivali mobilne telefone i krali privatne podatke

  • 0

U Velikoj Britaniji osniva se nezavisno nadzorno telo, koje će moći da kažnjava novine ako se ogreše o pravila profesije. Nova medijska regulativa izrodila se iz velikog skandala kada se saznalo da su britanski tabloidi nezakonito prisluškivali mobilne telefone i krali privatne podatke zbog zarade.

Za žrtve prisluškivanja, nezavisno nadzorno telo je pobeda zdravog razuma, ali novine protestuju.

U kolevci tabloida, glad za senzacionalizmom prevazišla je moralne i zakonske norme i pribegli su nezakonitom prisluškivanju mobilnih telefona i krađi privatnih podataka. Zgrozili su javnost time što se nisu ustručavali ni da, na primer, preslušaju poruke na telefonu nestale, kasnije se utvrdilo, ubijene devojčice Mili Dauler.

- Nazvala sam njen broj, uključila se govorna pošta, čula sam joj glas, skočila i rekla suprugu: Mili je proverila poruke, živa je! To je bilo tako - kaže Seli Dauler, majka ubijene devojčice Mili Dauler.

Nadzorno telo imaće moć da natera novine da štampaju izvinjenje i plate kaznu do milion funti, ako se ogreše o pravila profesije. Međutim, to se odnosi samo na novine koje pristanu da budu pod njegovim nadzorom. Novinari protestuju, strahujući da je reč o ograničavanju slobode štampe.

Političari su poverili sudiji Brajanu Livsonu da istraži kršenje privatnosti, koje je bilo masovno, jer žrtava ima nekoliko stotina. Prednjačio je tabloid Ruperta Mardoka "News of the World". Pod teretom skandala je ugašen, urednici i novinari pozvani su na sud.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA