Predsednik Kipra besan na Brisel

- Ako je to ono što želite, recite mi. Ja vam dam predlog, vi se s njim ne složite. Ja vam dam drugi predlog, i opet bude isto. Pa šta vi hoćete da uradim - rekao predsednik Kipra zvaničnicima u Briselu

  • 2

U Briselu je odložen sastanak ministara finansija evrozone o pomoći Kipru, jer su se odužili pregovori lidera EU i MMF sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom.

Lider Kipra je uoči ključnog sastanka ministara evrozone o njegovoj zemlji doputovao u Brisel kako bi sa predstavnicima EU, Evropske centralne banke i MMF utanačio nove uslove za dobijanje pomoći koja je mediteranskoj ostrvskoj državi neophodna da izbegne bankrot.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijadis upozorio je večeras međunarodne kreditore u Briselu da bi njihovi uslovi za davanje finansijske pomoći Kipru mogli da ga primoraju na ostavku, javljaju mediji ove mediteranske države.

- Hoćete da me primorate na to da podnesem ostavku - upitao je Anastasijadis predstavnike evropske trojke, EU, MMF i Evropske centralne banke, tokom pregovora u vezi sa poslednjim pokušajem Kipra da uz pomoć njihovog kredita izbegne urušavanje svojih banaka i ispadanje iz evrozone.

- Ako je to ono što želite, recite mi. Ja vam dam predlog, a vi se s njim ne složite. Ja vam dam drugi predlog, i opet bude isto. Pa šta vi hoćete da uradim - dodao je Anastaijadis, kako tvrde izvori iz predsedničke palate u Nikoziji.

Navodi se da je Anastasijadis naročite primedbe imao na zahteve trojke u pogledu budućnosti Banke Kipra, najveće na ostrvu.

U međuvremenu, kako izveštava agencija Asošijeted pres, pedesetak ljudi demonstrira ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu gde bi sastanak ministara 17 zemalja evrozone trebalo da se održi.

Demonstranti mašu zastavama Kipra, a na jednom transparentu piše: "Dosta je bilo, Kipar nije drugorazredna članica Evropske unije".

(I. M. / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Napaceni Navijac

    24. mart 2013 | 22:52

    Sto mi je ovo poznato oko davanja predloga! Sisanje se nastavlja..

  • Илија Чворовић

    25. mart 2013 | 01:22

    Хоће ционисти да ставе под контролу све што је не зависно... Гамад...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA