Skoplje pretposlednji grad po inovativnosti u Evropi, u svetu jedva bolji od Kabula!

Skoplje je dobilo 29 bodova ili samo 11 više od avganistanskog Kabula, koji je sa 18 bodova na samom kraju svetske liste. U Evropi, samo je Minsk gori od makedonske prestonice

  • 2

Na listi najinovativnijih gradova u Evropi, od 1.200 gradova, Skoplje se nalazi na pretposlednjem mestu, dok je na svetskoj listi, od 3.500 gradova, makedonska prestonica zauzela 3.485. mesto.

Skoplje je dobilo 29 bodova ili samo 11 više od avganistanskog Kabula, koji je sa 18 bodova na samom kraju svetske liste.

Od gradova u regionu, Beograd je sa 45 bodova rangiran na 120. mestu u Evropi i u svetu. Zagreb je sa 42 boda došao na 173. mesto, a Ljubljana sa 41 bodom na 177. mesto u Evropi.

Sofija ima 38, Solun 36, a Tirana 33 boda, javili su skopski mediji.

Inače, na prvom mestu na svetskoj listi najinovativnijih gradova nalazi se Boston, a zatim slede Njujork i Beč. Među prvim gradovima su i London, na sedmom mestu, i Los Anđeles, koji je dvanaesti, dok se Dubai nalazi na 34. mestu.

Na evropskoj listi gradova na prvom mestu je Beč, a slede Pariz, Minhen i London.

Ovi podaci objavljeni su na osnovu istraživanja "Globalni indeks inovativnih gradova" koje se radi svake godine na osnovu analize "2 tink nau" (2 think now) na bazi 162 pokazatelja u odnosu na "globalnu inovativnu ekonomiju", poput zdravlja, materijalnog stanja, kulturnih sredstava, naselja, geografije, tehnologija i povezanosti na tržištu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Batman

    1. april 2013 | 14:59

    Pola Evropa ja imam proshetano i mnogu od svetov. Ziveam vo Skopje i ako mojot grad e 3485ti od 3500, togash jas sum spiderman bezrazilka shto me vikaat batman i licam na avganistanec. opasno e da se drogirate ej! ;)

  • Tomanija

    28. mart 2013 | 10:22

    Ocito da niko nije primetio koliko je njihov standard zadnjih nekoliko godina skocio i koliko ja novaca ulozeno u sredjivanju grada, koji po meni izgleda kao iz bajke, daleko su oni iznad nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA