I U AMERICI IMAJU BUS PLUS: Kontrolorke čuvaju do zuba naoružani policajci!

U većini vozila javnog prevoza u Mineapolisu je jedan kontrolor, ali i trojica policajaca, i to ne komunalnih, već onih s pištoljima. Osim oružja, oni o pojas imaju "okačen" biber-sprej i lisice

  • 12

Priča o beogradskim "BusPlus" kontrolorima odmah polarizuje javnost, a više nije tajna da se građani naše prestonice i dalje dovijaju na različite načine kako ne bi platili kartu. E, sada, kontrolori nisu naš izum, a bilo ih je oduvek. Zapravo, od momenta kada je javni prevoz počeo da se naplaćuje.

Verujemo da su mnogi od vas imali prilike da "osete" njihovu moć u inostranstvu, a evo kako to izgleda u američkom gradu Mineapolisu.

U velikoj većini vozila je jedan kontrolor, ali i trojica policajaca, ne komunalnih, već "normalnih", s pištoljima. Osim oružja, oni o pojasu imaju "okačen" biber-sprej, lisice i ostale potrepštine koje spadaju pod opremu.

Kontrolor je uglavnom žena. Ona na leđima ima jasno napisano šta je i ko je, ali ne ide kroz autobus ili laki metro i validira karte, već prilazi samo sumnjivim putnicima. Naravno, barem jedan policajac je uz nju, a osim "čuvanja" radnika, njihov posao je i da održavaju bezbednost u vozilu.

U svakom vozili se iznad svakih vrata nalazi lepo urađena trasa linije, a na razglasu se, osim imena stanice koja sledi, s vremena na vreme priča i o čuvanju vozila, gde je najpopularnija rečenica:

- Zbog komfornijeg boravka, molimo vas da noge ne držite na sedištima!

ili:

- Ukoliko primetite sumnjivi paket, ranac, kesu ili nešto što mislite da bi moglo da ugrozi opštu bezbednost, odmah prijavite na broj 911 (policija, prim. aut.).

Priča s policajcima je dozvojena, ali samo ukoliko se raspitujete o nekom stajalištu. U protivnom, bolje ih je ni ne gledati.

Karta u Mineapolisu košta 1,75 dolara i traje dva i po sata. Naravno, u zavisnosti od vremena koje mislite da ćete provesti u prevozu, najskuplju kartu platićete za šest sati neograničene vožnje.

(D. Ješić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    14. april 2013 | 23:34

    Kakva laz. Tamo nema pandura da vidite na ulici a ne da se bakcu. Pa kod njih se podrazumeva da se sve uredno placa zato sto ljudi imaju redovne plate i standar

  • work and travel

    15. april 2013 | 01:05

    Karta im kosta 1.75 tj 200din i vazi 2.5h! A kod nas ti do posla treba 2prevoza minimum sto je vec 150din! A kakav je kod njih,a kakav kod nas standard! Oni rade najobicnije poslove za 10$ po satu,a mi za 1e!

  • Boki

    15. april 2013 | 06:01

    U Americi ima policajaca svuda, dok u Svajcarskoj recimo policajca ne mozes videti, posebno ne naoruzanog. Medjutim ako napravis neku glupost, stvore se za minut. Kod nas policajaca ima na svakom cosku, ali ja se licno ne osecam bezbedno zbog toga, vise se osecam ugrozeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA