POMAMA ZA SRPSKIM NAORUŽANJEM: "Lazar", "bumbar" i "lasta 95" zaludeli vojni svet! (FOTO) (VIDEO)

U svetu vlada veliko interesovanje za srpsku namensku industriju i njene proizvode kao što su "Lazar", "bumbar" i avion "lasta 95", zbog kojeg su naše fabrike oružja uvele rad u tri smene i zaposlile nove ljude

  • 5

SRPSKO ORUŽJE OSVAJA SVET! Interesovanje za srpsko oružje iz dana u dan raste i dolazi sa svih kontinenata na svetu, pa se tako naši proizvodi namenske industrije izvoze za SAD, Australiju, Novi zeland, Južnu Afriku, Južnu Ameriku, Kanadu, UAE, ali i mnoge evropske zemlje, a kako Telegraf saznaje u mnogim srpskim fabrikama oružja uvedene su tri smene, a proizvodnja skočila i nekoliko puta!

Kako za Telegraf kažu u Ministarstvu odbrane, a nakon prikupljenih podataka od privrednih društava odbrambene industrije Srbije, Javnog preduzeća "Jugoimport-SDPR" i "Zastava oružja" iz Kragujevca, sve je više zainteresovanih zemalja za proizvode naše namenske industrije kao što su "Lazar", "bumbar" i avion "lasta 95".

- Protivoklopni raketni sistem "bumbar", razvojni projekat VTI, osim značajnog interesovanja partnera iz UAE, takođe privlači značajnu pažnju niza kupaca iz ciljnih tržišta srpske odbambene industrije, pre svega iz regiona Bliskog Istoka i Azije. Na realizaciji ovog projekta angažovani su privredna društva HK "Krušik" a.d. Valjevo (finalista) i "Milan Blagojević" a.d. Lučani (proizvodnja raketnog goriva) - kažu u ministarstvu odbrane.

Oni naglašavaju da će se avion "lasta 95" uskoro naći i u arsenalu Vojske Srbije, ali i da za njega vlada veliko interesovanje iz zemalja Amerike i Azije, kao i da se on već nalazi u sastavu iračkog ratnog vazduhoplovstva.

- Školski avion Lasta 95 isporučen je iračkom ratnom vazduhoplovstvu. Projekat je rezultat zajedničkih napora Vojnotehničkog instituta, AI UTVA d.o.o Pančevo i Javnog preduzeća Jugoimport-SDPR. U toku je isporuka za potrebe Vojske Srbije. Do sada je zabeleženo značajno interesovanje partnera iz regiona Latinske Amerike i Jugoistočne Azije - tvrde u ministarstvu vojnom.

Kako saznaje naš portal višenamensko oklopno vozilo "Lazar" privukao je pažnju mnogih zemalja Bliskog istoka, Afrike, Azije i Latinske Amerike.

- Višenamensko oklopno točkaško vozilo otporno na dejstvo mina i zasedna dejstva "Lazar", formule pogona 8x8, razvijeno u okviru programa razvoja i proizvodnje složenih borbenih sistema Javnog preduzeća Jugoimport-SDPR, zahvaljujući svojim konceptualnim rešenjima i karakteristikama, privlači značajnu pažnju partnera iz regiona Bliskog Istoka i Afrike, Azije i Latinske Amerike. Pre svega korisnika zainteresovanih za oklopno vozilo namenjeno mirovnim operacijama i zadacima u oblasti unutrašnje bezbednosti – protivterorističkim i protivpobunjeničkim operacijama - navode u ministarstvom.

"Zastavina“ fabrika oružja rasprodala je kompletnu proizvodnju za ovu godinu, pa će, pored stalno zaposlenih, angažovati još 500 radnika.

Ugovor o radu na određeno vreme biće produžen za 160 već angažovanih mladih radnika. Puno posla ima i za oko 230 uglavnom bivših majstora ove fabrike ili radnika sa iskustvom, koji su angažovani privremeno.

Ova fabrika izvozi oko 95 odsto proizvodnje, a već je ugovoren izvoz vredan više od sto miliona dolara.

Preko posrednika zaključen je ugovor o izvozu naoružanja za kupca u Sjedinjenim američkim državama u vrednosti od 32 miliona USD pri čemu je dominantno učešće poluautomatskog naoružanja kalibra 7,62mm i 5,56mm i pištolja kalibra 9mm.

Zahvaljujući ovim podacima zabeležen je porast prodaje odbrambene industrije Srbije u 2012. godini u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima dobijenim od privrednih društava odbrambene industrije Srbije, je sledeći:

* "Prva iskra-namenska proizvodnja" a.d. Barič – oko 2 puta,

* "Prvi partizan" a.d. Užice - 2 puta,

* "Zastava oružje" a.d. Kragujevac – 3 puta,

* HK "Krušik" a.d. Valjevo – na istom nivou,

* Kompanija "Sloboda" a.d. Čačak – 1,5 puta,

* "Milan Blagojević - namenska" a.d. Lučani – na istom nivou.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Su021

    1. jun 2013 | 16:12

    Svaka cast!

  • Мирко

    1. jun 2013 | 18:12

    Е и онда на овакве одличне вести појави се вест да смо добили неколико хамера од амера! Додуше, руку на срце ремонтованих. Мислим да ми имамо доста своје памети да направимо теренско возило које одговара нашим условима а не да се хвалимо и дичимо отпадцима америчке војске.

  • Лане

    1. jun 2013 | 18:30

    Лепе вести! Удрите браћо! Увек смо знали да правимо добро оружје, треба се фокусирати на то и уложити колико је год могуће буџетских средстава у наменску индустрију, уместо што се плаћа Италијанима да производе кола.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA