ORUŽJE JE VELIKA SRPSKA ŠANSA: Sve što "Zastava" proizvede, Amerikanci kupe! (FOTO) (VIDEO)

“Zastava” iz Kragujevca ove godine izvozi robu vrednu 40 miliona dolara. U ovoj fabrici ne mogu da postignu da proizvedu dovoljan broj pušaka, pištolja i municije u odnosu na potražnju

  • 4

SRBIJO, PROIZVODI ORUŽJE! Naoružanje i vojna oprema Srbije ponovo je na svetskom tržištu, a nakon realizacije sporazuma “Jugoimport SDPR” s firmom "Earth" iz UAE, "Zastava oružja" sa "Century international arms" iz SAD, kao i saradnje Srbije s Angolom, naša država bi mogla da postane lider u regionu, ali i šire.

 

Srpska fabrika oružja “Zastava” iz Kragujevca ove godine će izvesti robu vrednu oko 40 miliona dolara, što je za oko 15 miliona više nego 2012, a direktor marketinga te fabrike namenske industrije Saša Milošević kaže za Telegraf.rs da kapaciteti fabrike ne mogu da postignu da proizvedu dovoljan broj pušaka, pištolja, municije i druge opreme u odnosu na potražnju.

 

- Trenutno proizvodimo oružje u punom kapacitetu, a tako će biti sve do maja 2014. godine. Imamo toliko ugovorenih poslova da ćemo neke nove morati i da odbijemo ili odložimo za kasnije, jer smo zatrpani ponudama i narudžbinama - kaže on.

 

 

Milošević tvrdi da je velika zainteresovanost za srpsko oružje rezultat visokog kvaliteta naoružanja koji se proizvodi kod nas.

 

- Naš kapacitet je da isporučimo do 10 hiljada pušaka mesečno, što je malo u odnosu na zainteresovanost i na porudžbine, ali da bi se to sredilo, neophodna je modernizacija fabrike - objašnjava naš sagovornik, pa nastavlja:

 

- U Las Vegasu smo, uz podršku strateškog partnera “Jugoimport SDPR", potpisali jedan veliki i tri manja ugovora o isporuci robe vredne oko 32 miliona dolara. S tim ugovorima kragujevačka fabrika bi ove godine trebalo da ostvari izvoz od oko 40 miliona dolara, što je za oko 15 miliona više nego prošle godine - otkriva Milošević.

 

On dodaje da se stranci najviše interesuju za srpske malokalibarske puške, poluautomatske karabine s mehanizmom sličnim kao kod "kalašnjikova", ali i za pištolje CZ999, 7,62x25TT i M7A 9mm, kao i za snajperske puške, mitraljeze i automatske puške.

 

 

- Svo naoružanje rađeno je po standardima NATO i visokog je kvaliteta. Odavno je poznato da Srbi znaju da naprave moderno i kvalitetno oružije, te ne treba da čudi velika zainteresovanost stranaca - kaže Milošević.

 

Prema njegovim rečima, razvija se novi potcevni bacač granata (BGP 40), u NATO kalibru 40×46 milimetara i novi mitraljez, takođeNATO kalibra 5,56 mm.

 

- Novi "Zastavin" top, koji će prevashodno biti namenjen pešadijskim borbenim vozilima, ali i za protivvazdušnu odbranu, biće baziran upravo na tom topu (30X210mm), čija je proizvodnja osvojena 1986, a ugašena svega pet godina kasnije, na početku raspada SFRJ, pošto se radilo o zajedničkom projektu jugoslovenske vojne industrije, koji je imao radni naziv "vidra". Novi automatski top od starog, koji je koristio rusku municiju 30x210mm, razlikovaće se u kalibru, jer je NATO u međuvremenu usvojio novi tzv. GAU 8 metak - objašnjava on.

 

 

Da bolji dani za srpsku vojnu industriju definitivno dolaze, dokazuje i sporazum emiratske državne kompanije “Earth” i srpskog “Jugoimport SDPR” o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS, koji će rezultirati proširenjem na novu generaciju raketnih sistema.

 

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavio je tada da je šeik Muhamed bin Zajed ozbiljno zainteresovan i za protivtenkovski raketni sistem Vojske Srbije “bumbar” i dodao da su UAE već kupili izvesnu količinu municije.

 

- Šeik Muhamed želi da kupi i srpski “bumbar”, kome se cena kreće oko 100.000 dolara po raketi, a celokupna investicija, kada je ovaj tip naoružanja u pitanju, mogla bi da iznosi preko 40 miliona dolara. On je već kupio određenu količinu municije od Srbije, istina, simbolična suma je u pitanju, ali ovo je tek početak, jer pravi poslovi tek slede - rekao je Vučić.

 

 

Kako je za naš portal rečeno u Ministarstvu odbrane Srbije, postoji velika zainteresovanost "stranaca" za ponos srpske vojne industrije - višenamensko oklopno vozilo "Lazar", kao i za školski borbeni avion "V-54 lasta".

 

- Takođe se raspituju i za "bumbar", kao i za našu municiju - rečeno nam je u Ministarstvu odbrane.

 

 

VUČIĆ: SVET POŠTUJE NAŠU VOJSKU!

 

Ministar odbrane kaže za naš portal da svet poštuje našu vojsku i da u Srbiji ne postoji bolji sistem od Vojske Srbije.

 

- Naša vojska, kao i naša država, prepoznatljiva je i poštovana svuda u svetu - na svim kontinentima. U Srbiji trenutno ne postoji bolji sistem od Vojske Srbije - ističe on.

 

On najavljuje nova ulaganja u vojsku i odbranu zemlje, ali ne naglo i odjednom, već postepeno.

 

- Ne obećavam kule i gradove, ne obećavam odmah nove uređaje u vojsci i fasade na kasarnama i zgradama, ali obećavam da će se primetiti pomak svake godine - naglašava on.

 

Vučić kaže da je dokaz da je naša VS cenjena u svetu i to što postoji veliko interesovanje za njene proizvode, kao i za stručnim kadrom, koji je jedan od najkvalitetnijih.

 

- Nije slučajno što iz mnogih zemalja u svetu žele da šalju svoje studente i mlade ljude da se školuju kod nas, među najboljim nastavnicima i kod svojih prijatelja, kao i to što se raspituju za našu vojnu industriju i vojne proizvode, jer znaju da se ovde proizvodi kvalitetno i radi pošteno - zaključuje Vučić.

 

 

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JR

    20. mart 2013 | 13:14

    Sve je lepo čuti i pohvalno za jednu fabriku. Samo se plašim da veći deo tog naoružanja na kraju ne završi na Kosovu , u njihovoj vojsci. Dok naša vojska i policija koristi staro naoružanje, pošto je bitnije izgleda da izvezemo nego da modernizuje našu vojsku i policiju.

  • JR

    20. mart 2013 | 14:50

    Ne da bude džabe, ali valjda je logično da prvo svoju kuću kućiš pa tuđu. Sve što se napravi do polovine 2014 je već prodato. Dugačak je red a mi nismo izgleda u njemu a blizu fabrike smo.

  • Marko

    20. mart 2013 | 15:03

    Zastarjelo naoružanje konkurira cijenom. Super za Zastavu, ali nije to nešto za ponositi se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA