ŠEF ARMIJE: Izrael može sam da napadne Iran!

- Mi imamo naše planove i predviđanja... Ako dođe vreme, mi ćemo odlučiti da li da preduzmeno vojnu akciju protiv Teherana - rekao je Beni Ganc, šef armije jevrejske države za vojni radio

  • 0

Šef izraelske armije Beni Ganc izjavio je za izraelski vojni radio, na Dan nezavisnosti Izraela, da je ta zemlja sposobna da napadne Iran sama, bez strane podrške.

Na pitanje da li bi izraelska vojska mogla sama da izvede napad na Islamsku Republiku Iran, bez podrške stranih zemalja, kao što su SAD, Ganc je odgovorio: "Da, apsolutno".

- Mi imamo naše planove i predviđanja... Ako dođe vreme, mi ćemo odlučiti da li da preduzmeno vojnu akciju protiv Teherana - rekao je on.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je početkom aprila da Izrael neće nikada "prepustiti svoju sudbinu drugim zemljma, pa čak ni najboljim prijateljima", podsećaju svetske agencije.

Izrael veruje da Iran pravi nuklearno oružje, što je ta zemlja porekla, tvrdeći da razvoj nuklearnog programa služi u mirnodopske svrhe za proizvodnju energije. Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei zapretio je da će njegova zemlja uništiti Tel Aviv i Haifu ako se nađe na udaru jevrejske države.

Ganc je, takođe, danas u odvojenom intervjuu kazao da mogućnost napada na Iran nije blizu i da bi međunarodnim sankcijima trebalo dati prioritet.

- Iran ima sredstva da razvije nuklearnu sposobnost pre kraja ove godine, ali to ne znači da će stići dotle - rekao je on, naglasivši da se "sankcije, izolacija i pritisak" moraju pojačati.

U još jednom intervjuuu za izraelski vojni radio Ganc je upozorio i na opasnost koju predstavlja građanski rat u susednoj Siriji.

- Pobunjenici se za sada bore protiv armije predsednika Bašara al Asada, ali je jasno da će biti drugog rata između (trenutnih protivnika Asada) ili možda uperenog na nas. Mislim da će biti i jedno i drugo u isto vreme - ocenio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA