OPRAVDANJE: Školarine veće kako bi se pokrili materijalni troškovi

Povećanje školarina tražili su oni fakluteti koji nisu imali drugog načina da nadoknade materijalne troškove, koje ne pokriva Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tvrdi rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Vladimir Bumbaširević

  • 0

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević kaže da su povećanje školarina tražili oni fakulteti koji nisu našli drugi način da premoste nedostatak novca za materijalne troškove.

On je naveo da novac od školarina spada u samostalni prihod fakulteta i koristi se za pokrivanje materijalnih troškova na fakultetima, jer Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokriva samo jedan deo.

- Ministarstvo prosvete pokriva 30 do 70 odsto za materijalne troškove, grejanje, struju, vodu, komunalije. Materijalni troškovi koji se odnose na nastavu, potrošni materijal, pokriva svega 20 odsto - rekao je prof. Bumbaširević za RTS.

On je istakao da je preporuka Senata bila da fakulteti, ukoliko nađu drugo rešenje, ne povećavaju školarine i to je učinilo dvadesetak fakulteta, dok preostalih desetak u sastavu UB nije našlo druge načine da premoste nedostatak novca, pa su uprave tih institucija odlučile da povećaju školarine.

On je pojasnio da se korigovanje školarina odnosi na samofinansirajuće studente, a da veći broj studenata UB ne plaća školarune, već su budžetski studenti.

- Ako gledamo prvu godinu, upiše se oko 14.500 studenata, više od 9.000 studenata ne plaća školarinu, a oko 5.000 plaća školarinu. Za njih postoji još jedna dodatna mogućnost da ako polože sve ispite sa prve godine, očiste godinu, pređu na budžet - poručio je rektor.

Na pitanje zašto su se pojedini fakulteti oglušili o predlog Senata da povećanje školarine ne bude veće od 12 odsto, prof. Bumbaširević je rekao da je povećanje veće od 12 odsto tražio samo Stomatološki fakultet, jer ovaj fakultet ima velike troškove za potrošni materijal, kao i da cene školarina dugo nisu menjali.

Govoreći o uspehu primene Bolonje u Srbiji i prolaznosti na pojedinim ispitima, on je naveo da je prolaznost u poslednjih nekoliko godina povećana, ali da se nije išlo na snižavanje kriterijuma, već na poboljašanje nastave, što je dovelo do polaganja ispita na vreme.

- U 2008/09 godini bilo je oko 13 odsto predmeta koji su imali prolaznost manju od 30 odsto, 2009/10 oko 11 odsto, a prošle godine ta prolaznost je poboljšana tako da je oko 4 posto predmeta, njih 211, imalo manju prolaznost od 30 posto - rekao je rektor.

On je dodao i da svaki fakultet analizira razloge loše prolaznosti na pojedinim ispitima i da su razlozi različiti, nekada predmet nije odgovarajuće pozicioniran ili je opterećenje preveliko i treba ga podeliti na dva dela.

Uprkos stavu Ministarstva prosvete i molbama studenata da školarine na fakultetima ne treba menjati , 13 od 31 fakulteta u Beogradu tražilo da se školarine povećaju.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA