USTAVNI SUD: MUP zabranom Parade prekršio Ustav!

Iz "Parade ponosa" i Beogradskog centra za ljudska prava navode da je odluka Ustavnog suda ohrabrujuća, ali i da policija, tužilaštvo i sudovi moraju da pokažu da su jači od onih koji koriste nasilje i govor mržnje

  • 9

Ustavni sud Srbije zaključio je danas da je Srbija zabranom "Parade ponosa" 2011. godine povredila ustavom garantovana prava na slobodu okupljanja, pravno sredstvo i sudsku zaštitu.

Ustavni sud je usvojio ustavnu žalbu Udruženja "Parada ponosa Beograd" i utvrdio da je podnosiocu rešenjem nadležnog organa o zabrani održavanja javnog skupa i javnog skupa u pokretu "Parada ponosa Beograd 2011" povređeno pravo na sudsku zaštitu, pravo na pravno sredstvo i sloboda okupljanja iz člana 54. Ustava, objavljeno je na sajtu USS.

Pored toga što je našao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranom "Parade ponosa" prekršilo Ustav, USS se u odluci pozvao i na praksu Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima zabrane Prajda u drugim zemljama, a podnosiocu predstavke, Udruženju "Parada ponosa Beograd", sud je dosudio i 500 evra na ime nematerijalne štete.

USS je takođe sam odlučio da pokrene postupak ocene ustavnosti Zakona o okupljanju građana.

Udruženje "Parada ponosa Beograd" i "Beogradski centar za ljudska prava" pozdravili su danas odluku Ustavnog suda Srbije. Iz "Parade ponosa" i Beogradskog centra navode da, iako je odluka Ustavnog suda ohrabrujuća za sve građane, i da policija, tužilaštvo i sudovi svojim radom moraju pokazati da su u svakoj prilici jači od onih koji koriste nasilje i govor mržnje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemam

    29. april 2013 | 19:42

    Upet uslov za EU? Spremno cemo docekati paradu ako je bude.

  • Dusica

    29. april 2013 | 19:39

    Gle,gle za ovo se izjasnjavaju a kad je Kosovo u pitanju kriju se u misju rupu !!

  • Desko

    29. april 2013 | 21:21

    Auuu bem ti evropu kad gejevci treba da vode u srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA