OPREZ, OTROVNA HRANA! U kom voću i povrću je najviše pesticida?!

Jabuka drugu godinu zaredom "prljavija" od celera. Na listi "zagađenih" su i čeri paradajz, krastavac, grožđe, ljuta paprika, nektarina, breskva, krompir, spanać, jagoda i tikvica

  • 1

Već drugu godinu zaredom na prvom mestu spiska povrća i voća s najviše ostataka pesticida nalazi se jabuka, objavila je američka organizacija za zdravstvenu bezbednost potrošača EWG.

Analize su pokazale da su na listi "prljavih", osim jabuke, i celer, čeri paradajz, krastavac, grožđe, ljuta paprika, nektarina, breskva, krompir, spanać, jagoda i tikvica.

Među čisto voće i povrće pak spadaju: avokado, kupus, dinja, kukuruz, plavi patlidžan, grejpfrut, kivi, mango, pečurke, luk, ananas, grašak.

Ovaj spisak se ne razlikuje puno od prošlogodišnjeg, tako da je vidljiva doslednost iz godine u godinu.

Sudeći po istraživanjima EFSA, čini se da je situacija s jabukama u Evropi ipak nešto drugačija. Naime, samo su u 1,3 odsto uzoraka ovog voća registrovane količine ostataka bile su iznad maksimalno dozvoljene granice. Ali učestalija je bila detekcija ostataka u zobi, salati, kajsijama i jagodama i kretala se od oko dva do pet odsto u odnosu na ispitani broj uzoraka.

Prema ovom istraživanju, u zemljama "trećeg sveta" broj uzoraka s količinama ostataka iznad maksimalne granice je oko 8,4 odsto.

Dugogodišnjim eksperimentalnim ispitivanjima na životinjama, ali i praćenjem štetnih efekata pesticida na ljudski organizam, pokazano je da hronično i višegodišnje unošenje njihovih ostataka preko hrane može imati štetan uticaj na zdravlje ljudi. Ostaci pesticida u hrani, čak i u povećanim koncentracijama, ne mogu dovesti do značajnih akutnih trovanja kod ljudi.

Najčešći uzroci trovanja hranom nisu vezani za hemikalije i njihovo prisustvo u hrani već za higijenski neispravnu hranu što izlazi iz domena toksikologije.

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA