Ovo je najzdravije voće i povrće na svetu

U današnje vreme otrovi iz namirnica vrebaju na sve strane, a sve je manje vremena da se hranimo ukusno i zdravo. Srećom, postoje namirnice koje bi svakog dana trebalo da se nađu na našem tanjiru

  • 0

Određena hrana pomaže kod raznih bolesti i trebalo bi je konzumirati svakodnevno. Kako biste sačuvali vaše zdravlje, neke od sledećih namirnica trebalo bi da se što češće nađu u vašoj potrošačkoj korpi:

Kajsije

Beta karoten, kojeg ima u svežim i suvim kajsijama, štiti oči. Takođe, ovaj sastojak se pretvara u vitamin A čime se smanjuje mogućnost oboljevanja od raka, posebno raka kože. Dobre su i za osobe koje pate od viška kilograma jer jedna kajsija ima 17 kalorija.

Avokado

Snižava nivo holesterola i povećava nivo HDL-a (lipoproteina velike gustine). Jedan avokado ima 81 kaloriju.

Crveni luk

Često ga koristimo u raznim jelima, a njegova prednost je što sadrži jedan od najmoćnijih flavonoida koji su prirodni antioksidansi. Istraživanja su pokazala da štiti od raka, a jedna posudica iseckanog luka ima 61 kaloriju.

Dinja

Bogata je vitaminom C i beta karotenom koji zajedno s kalijumom, kojeg ima dvaput više nego u bananama, čini odličan izbor. Polovina dinje ima 97 kalorija.

Sok od brusnice

Čisti krv od mogućih infekcija i tako štiti od nastanka štetnih bakterija. Jedna čaša ovog soka ima 144 kalorije.

Malina

Sastojci koji se nalaze u malini smanjuju rizik od raka, imaju dosta vitamina C i vlakna koja su odlična protiv holesterola i srčanih bolesti. Jedna posudica sadrži tek 60 kalorija.

Paradajz

Mnogima omiljeno povrće sadrži likopen i jedan je od najsnažnijih karotenoida koji služe kao antioksidansi u organizmu. Prosečan paradajz ima 26 kalorija.

Suvo grožđe

Veliki su izvor gvožđa koje pomaže u cirkulaciji krvi.

Artičoke

Odlično povrće koje smanjuje rizik od oboljenja poput raka i kontroliše holesterol, Jedna artičoka ima 60 kalorija.

Smokva

Bogata je kalijumom i vlaknima, ali i vitaminom B6 koji je potreban za dobro raspoloženje. Smanjuje holesterol i sprečava zadržavanje viška vode u organizmu. Jedna smokva ima od 37 do 48 kalorija.

Spanać

Sadrži lutein i karotenoide koji štite od makularne degeneracije a koja prouzrokuje slepilo kod starijih osoba. Odličan je izbor za one koji pate od viška kilograma, jer jedna posudica sadrži samo 7 kalorija.

Brokoli

Jedna od najzdravijih namirnica koju svakako treba što češće konzumirati. Ima dosta vitamina C i beta karotena. Jedna posudica ima 25 kalorija.

Beli luk

Čest dodatak jelima, snižava krvni pritisak i pomaže u prevenciji trbušnih oboljenja i raka creva.

Pšenične klice

Sadrži magnezijum koji je važan za sprečavanje grčeva u mišićima, a u pšeničnim klicama ima dosta i vitamina E.

Sočivo

Smanjuje rizik od raka dojke, dobro je za zdravlje srca i ima neverovatnih devet grama proteina u pola posudice.

Kikiriki

Smanjuje srčana oboljenja za čak 20%. Jedna šaka kikirikija ima 166 kalorija.

( Tamara Milić / hercegovina.info )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA