SARAJEVO: Obeležena 21. godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj, nije bilo incidenata

Obeležavanju su s jedne strane prisustvovali predstavnici Pododbora Vlade Republike Srpske za obeležavanje značajnih datuma, a s druge pripadnici bivše paravojske "zelene beretke" i predstavnici vlasti u BiH

  • 6

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, uz jake policijske snage, polaganjem cveća i paljenjem sveća, završeno je obeležavanje 21. godišnjice od napada na kolonu nekadašnje JNA kada su 42 pripadnika vojske ubijena, više njih ranjeno, a gotovo 300 zarobljeno.

Obeležavanju su s jedne strane prisustvovali predstavnici Pododobra Vlade Republike Srpske za obeležavanje značajnih datuma, a s druge pripadnici bivše paravojske "zelene beretke" i predstavnici vlasti u BiH.

Incidenata nije bilo.

Kako su javili bosanski mediji, nakon odavanja počasti, delegacija iz RS vratila se u Miljeviće u Istočno Sarajevo gde će im se, kako je najavljeno, obratiti predstavnici Vlade Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Ðokić govorio je o tome šta se 2. i 3. maja 1992. godine događalo u Dobrovljačkoj.

On je rekao da su pripadnici JNA ubijani u Sarajevu urpkos činjenici da je postignut dogovor o mirnom napuštanju grada. Kako je rekao, cilj je bio da se da doprinos nastavku pregovora s namerom izbegavanja rata u BiH, ali taj dogovor nije ispoštovan.

- Nažalost, pripadnici JNA su napadani na više lokacija u Sarajevu. Na taj način su mučki ubijena 42 pripadnika JNA. Većina su bili pripadnici srpskog naroda, njih 32, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca. Ranjen je 71 pripadnik JNA, a 215 je zarobljeno i mesecima su držani u logorima u Sarajevu. To dokazuje da je to bila JNA. Ti zločini su ubrzali spiralu rata, jer je to pojačalo oprez, budnost i strah da se takav zločin može ponoviti i na drugim mjestima - rekao je Ðokić.

On je ukazao da se nakon toga rasplamsao rat celom BiH.

- Tužan sam da ne možemo slobodno proći Sarajevom, a da nas pri tome ne obezbeđuje ovoliko pripadnika policije. Bilo bi dobro da se Sarajevo nakon 21 godine suoči sa ovim zločinom. Uveren sam da ima ljudi u Sarajevu koji su to spremni da učine - rekao je Ðokić, i dodao da delegacija RS dolazi u bivšu Dobrovoljačku ulicu s posebnim emocijama i da očekuje da one budu ispoštovane.

Prema njegovim rečima, Sarajevo još nema snage da prizna zločin. Naglasio je kako u bivšu Dobrovoljačku ulicu dolaze da bi potvrdili da se "ovde dogodio zločin koji ne sme biti zaboravljen".

On je od pravosuđa BiH ponovo zatražio otvaranje istrage u slučaju "Dobrovoljačka" koja je, podsetio je, obustavljena u januaru prošle godine sa obraženjem da zločina nije bilo.

- Od koga se to Sarajevo branilo ta dva dana? Neki govore da je JNA planirala da zauzme neke objekte u gradu. Pa, da je planirala, ona bi to i zauzela, ali je to očito netačno - rekao je Ðokić, koji je dodao da je taj zločin bio "težak i surov".

Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu protiv 14 osoba koje su bile osumnjičene za zločin u Dobrovljačkoj, a među njima su general nekadašnje armije BiH Jova Divjak i ratni član Predsedništva BiH Ejupa Ganić.

Na istom mestu i u isto vreme našlo se i dvadesetak pripadnika "zelenih beretki".

U trenutku kada je delegacija iz RS polagala cveće, desetak pripadnika "zelenih beretki" se okupilo s druge strane Miljacke kod mosta Drvenija. Razvili su dve zastave s ljiljanima i pevali pesmu "Jedna si jedina"...

Oni tvrde da je međunarodna zajednica jasno rekla da u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj nije bilo nikakvog zločina.

Prema podacima na kojima oni insistiraju, u Dobrovoljačkoj je na današnji dan stralo sedam, a ranjeno 14 osoba.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    3. maj 2013 | 15:01

    Šta reći reči su suvišne, niko nije odgovarao !!??!? A ovi pevaju sa druge strane ! Kakva sramota. Kakav vandalizam

  • Bosnjak

    3. maj 2013 | 21:20

    Procitajte sta je izjavio Kukanjac "Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom, i ona je rekla: "Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem". Znači, šest osoba je stradalo - od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, već ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. "Novosti" nisu smjele, "Politika" - ma ni govora. "Televizija Srbije" - ma ni govora. "Radio Beograd" - ma kakvi. Do dan-danas", kazao je Kukanjac. Razmislite malo dokle ova "Srpska istina" ide? Izgleda do pasluka.

  • русија

    3. maj 2013 | 17:02

    има ко све види...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA