Kakva je sudbina ćevapa u EU?

Predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su da preduzmu korake kako bi pokušali da zaštite ovo jelo predlogom da se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda

  • 3

Rumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka juna preti zabrana od Evrospke unije zbog natrijum bikarbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, a koji se više neće smeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama, piše Rumania Insider.

Iz tog razloga predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su da preduzmu korake kako bi pokušali da zaštite ovo jelo predlogom da se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda.

Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije. Ovo je jelo toliko popularno u Rumuniji da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavni deo svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunski McDonlad’s uključio u svoje menije, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.

Inače, "mici" na rumunskom znači "male stvari", a u pitanju je mleveno juneće, jagnjeće i svinjsko meso identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peku na roštilju.

(Telegraf.rs / Izvor: Capital.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dalibor

    9. maj 2013 | 14:07

    To je EVROPSKA UNIJA! Doslo je vreme da moramo i da pitami Brisel sta mozemo da jedemo kod nase kuce a sta ne mozemo! To je demomratija unije!

  • Nasud07

    9. maj 2013 | 15:52

    Daj ne lupaj! Trenutno u Metrou u Austriji na akciji ćevapi ali bez konzervansa. Sasvim je normalno da se zabrani otrov u proizvodu koji se stavlja u promet. Ti ako hoćeš možeš kući praviti ćevape sa sumpornom kiselinom i jesti, niko se za tobom neće okrenuti. Možeš klati svinju kući,peći rakiju,praviti ajvar.. i šta već još ali ako hoćeš to prodavati onda poštuj standarde.

  • Ivan

    9. maj 2013 | 17:27

    Ne lupaj i ti. Brisel diktira sta i kako. Hrvati ce sad morati da stanu sa proizvodnjom maslinovog ulja itd, da ne ugroze Spaniju, Grcku.... Nauci sta je konzervans. Nije samo kesica na kojoj pise konzervans. Bosiljak je isto konzervans, mozda je pp tvom misljenju otrovan? U Americi je isto sve "zdravo", zato i izgledaju kao svinje. Da nema azijske kuhinje, bruka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA