Kačavenda Saboru SPC nameće svog naslednika?

Iako je iz Patrijaršije najavljeno da će slučaj vladike Kačavende biti ostavljen za sam kraj zasedanja, već danas je došlo do žustre rasprave u kojoj je on uslovio Sabor SPC da ga nasledi vladika Longin iz Amerike

  • 4
Vasilije Kačavenda Foto: eparhijazvornickotuzlanska.org

Iako je iz Patrijaršije najavljeno da će slučaj vladike Kačavende biti ostavljen za sam kraj zasedanja, već danas je došlo do žustre rasprave u kojoj je vladika Vasilije uslovio Sabor SPC da ga nasledi vladika Longin!

Kako je Telegraf.rs ranije pisao, Kačavendu je trebalo da zameni episkop Jovan (Ćulibrk) na predlog patrijarha. Međutim, već prvog dana zasedanja došlo je do obrta.

Naime, vladika Vasilije zahteva da na njegovo mesto u zvorničko-tuzlanskoj eparhiji dođe vladika iz Amerike.

- Vladika Longin je poznat kao pripadnik tzv. "bosanskog lobija" u SPC koji je Kačavenda vodio, pa ne čudi ovakav nastup vladike Vasilije na Saboru - kaže naš izvor iz Patrijaršije.

Slučaj vladike Kačavende biće jedna od centralnih tema ovogodišnjeg zasedanja Sabora SPC, a pošto se čekuje se da će Sabor zasedati najkraće dve nedelje, ne može se tačno utvrditi kada će biti doneta odluka o imenovanju novog episkopa zvorničko-tuzlanskog.

Izvesno je, međutim, da na dnevnom redu ovog sabora neće biti inicijativa sveštenstva više eparhija, uvređenih nedavnim izjavama premijera Srbije Ivice Dačića na račun SPC, da se njemu i njegovim ministrima oduzmu ranije dodeljena crkvena odlikovanja i priznanja.

U više eparhija Tanjug saznaje da je potpisivanje inicijative u toku i da je odziv sveštenstva navodno veliki. Ipak, prema crkvenoj proceduri, ta inicijativa će biti dostavljena episkopima koju će oni potom proslediti Sinodu.

Podsetimo, danas je Telegraf došao u posed snimka na kome vladika Kačavenda ljubi maloletnog mladića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    21. maj 2013 | 19:07

    Качавенда не може никога у СПЦ да условљава и то није истина !

  • Sale

    21. maj 2013 | 22:48

    Ne mislim da je istina da Kacavenda "uslovljava" ... On mozda pokusava da to proturi preko svojih pristalica, ali svakako nece moci proci. No, mediji moraju malo da dramatizuju zar ne ;)

  • Ja to tako

    21. maj 2013 | 19:24

    Pa sta covek peder, mislite da je on to sad postao, ko zna koliko je njih prosli kroz njegove ruke. Sad ga kao uhvatili da voli muske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA