Nišlija jedva preživeo ujed šarke, od smrti ga delili minuti!

Otrčao sam do sestre i kazao joj: "Ujede me zmija, dajte kanap da podvežem ranu". U početku nisam ništa osećao, ali kako je vreme prolazilo bilo mi je sve gore...

  • 1

Pedesetčetovorogodišnji Gruja Milojević iz niškog sela Pasjača za dlaku je preživeo ujed otrovnice koja ga je napala dok je kosio travu u dvorištu. Na nišku Infektivnu kliniku primljen je u krajnje teškom stanju, a lekari priznaju da su ga od smrti delili minuti. Međutim, Milojević je dobro odreagovao na serum protiv zmijskog ujeda, njegovo stanje se stabilizovalo, ali lekari ga lekari i dalje prate.

- Kosio sam travu kada sam osetio da me nešto pecnu. Pomislio sam da je kopriva, ali kada sam pogledao u travu i video šarku kao beži shvatio sam da me je ugrizla. Podignem pantalone i vidim ujed, izgledao je kao ubod igle. Odmah sam počeo da stiskam ranu da bih izbacio otrov koliko sam mogao - priča on i opisuje kako je reagovao nakon ujeda.

-  Otrčao sam do sestre i kazao joj: "Ujede me zmija, dajte kanap da podvežem ranu." U početku nisam ništa osećao, ali kako je vreme prolazilo bilo mi je sve gore. Osećao sam užasnu toplinu, mučninu u stomaku, mislio sam da sam gotov. Sestrić me je dovezao do niške Hitne pomoći, tamo su mi nečim premazali ranu i odmah me prebacili u bolnicu - opisuje za naš portal Milojević susret sa opasnim gmizavcem.

Ujedeni čovek priznaje da je sam kriv za ono što mu se desilo.

- Kod nas ima puno zmija, nedavno sam video jednu u polju. Umesto da obujem čizme, ja sam krenuo u opancima. Ma, krivo mi je samo što je ne ubih, kao što je ona mene htela - vajka se Milojević.

Direktor niške Infektivne klinike Žarko Ranković potvrđuje da je Milojević jedva preživeo.

- On je primljen u izuzetno teškom stanju, u kolapsu, donji pritisak mu je bio samo četrdeset. Prebačen ne na Intenzivnu negu, da je malo zakasnio, izgubio bi život. Moram da pohvalim kolege iz Hitne pomoći koje su adekvatno reagovale pre nego što su ga kod nas prebacile. Klinika za infektivne bolesti ima serum protiv zmijskog ujeda i antitetanusnu zaštitu, ali upozoravamo građane da dobro povedu računa kada borave u prirodi - kaže doktor, i napominje da ovo nije usamljeni slučaj ujeda otrovnice u ovom delu Srbije.

- Ovo je drugi zmijski ujed od početka ove godine, imali smo jednog pacijenta tokom prvomajskih praznika. Ono što svima preporučujemo je da, ukoliko budu ujedeni što pre dođu kod lekara, i da ne podvezuju okolinu ugriza jer to može dovesti i do amputacije udova - objašnjava Ranković.

Ranković, koji je i na funkciji gradskog većnika, najavio je da će uskoro biti kupljene hvataljke za zmije, koje će dobiti ona služba koja prihvati da uklanja ove gmizavce. Međutim, ko će to biti, za sada se ne zna, jer se, od kako su vatrogasci odbili da hvataju zmije jer je jednog od njih prilikom intervencije ugrizao poskok, to radili volonteri iz ZOO Planeta. Oni su prošle godine sa područja Niša uklonili 68 zmija od kojih su sedam bile otrovnice.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dačo

    22. maj 2013 | 10:24

    A meni bas drago sto je nisi ubio, brzo ozdravljenje ti zelim a i zmiji jos dug niz godina u svojoj prirodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA