Palestincima bitnija država od ekonomskog napretka!

- Želimo da to bude deo političkog okvira koji će osigurati formiranje palestinske države, zasnovane na granicama iz 1967, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i pravima izbeglica i pozivom na političko rešenje - to su prioriteti - kaže palestinsko rukovodstvo

  • 6

Palestinsko predsedništvo je danas saopštilo da neće učiniti "političke ustupke u zamenu za ekonomsku korist" koje je juče predložio američki državni sekretar Džon Keri.

- Palestinsko vođstvo neće ponuditi političke ustupke u zamenu za ekonomsku korist - navedeno je u saopštenju Mohamada Mustafe, predsednika Palestinskog investicionog fonda i ekonomskog savetnika palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

- Nećemo prihvatiti da ekonomija bude primarna i jedina komponenta - dodato je u saopštenju koje je prenela agencija AFP.

- Želimo da to bude deo političkog okvira koji će osigurati formiranje palestinske države, zasnovane na granicama iz 1967, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i pravima izbeglica i pozivom na političko rešenje - to su prioriteti - kaže se u tekstu.

- Predsednik Mahmud Abas poziva investitore da dođu u Palestinu, naročito ako se ima u vidu činjenica da Palestina ima pozitivno investiciono iskustvo u mnogim oblastima - rekao je Mustafa.

Keri je u nedelju na zatvaranju zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Jordanu izložio plan za podsticanje palestinske ekonomije putem privlačenja četiri milijarde dolara privatnih investicija i naznačio bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, specijalnog izaslanika takozvanog Kvarteta za Bliski istok, koji čine Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD i Rusija, da pripremi detalje te inicijative.

Iz Blerove kancelarije je saopšteno da je cilj da se "bruto domaći proizvod Palestine poveća 50 odsto u peridu od tri godine i da se nezaposlenost smanji sa 22 odsto, na jednocifren pokazatelj".

U tom saopštenju je, međutim, naglašeno da bi taj plan bio "dopuna i podrška i da bi se sprovodio paralelno sa obnovljenim političkim procesom i da mu nije namera da zameni politički proces".

Palestinsko vođstvo želi potpuno zamrzavanje izgradnje izraelskih naselja na svojoj teritoriji pre nego što budu nastavljeni mirovni pregovori sa Izraelom koji su blizu tri godine u zastoju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je taj "preduslov" i pozvao na hitno nastavljanje mirovnih pregovora, a istovremeno je nedavno suspendovao tendere za izgradnju na Zapadnoj obali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA