SRPSKI SAN: Zamenici tužilaca primaju i platu i penziju

Ova sistemska greška je učinjena jer Ustavi sud prilikom odluke o vraćanju tužilaca, koji tokom reforme nisu reizabrani, nije vodio računa o svakom slučaju posebno, pa tako ni da li je neko stekao uslove za penziju

  • 2

Platu i penziju trenutno prima desetak zamenika javnih tužilaca, piše "Blic".

Ova sistemska greška je učinjena jer Ustavi sud prilikom odluke o vraćanju tužilaca koji tokom reforme nisu reizabrani nije vodio računa o svakom slučaju posebno, pa tako ni da li je neko stekao uslove za penziju.

Za to vreme Državnom veću tužilaca za mišljenje da li može da prima i platu i penziju obratio se samo jedan zamenik tužioca. "Penzioneri-tužioci" tako mesečno inkasiraju najmanje 150.000 dinara i ćute.

Međutim, nije posredi samo "krkcanje budžeta", već i zakonski prekršaj i moralni problem, alarmantno je i da rupe u zakonu upravo koriste oni od kojih se to najmanje očekuje.

Trenutno nije moguće ući u trag svim vraćenim zamenicima tužiocima koji imaju dupla primanja. Praktično, jedini način je da se jave sami ili ih neko prijavi.

Zamenici javnih tužilaca sa duplim primanjima penzionisali su po Zakonu o PIO, to jest na osnovu starosne penzije. DVT nema mogućnost uvida u podatke ko je sve i kada stekao penziju u PIO, a otuda nema ni zakonske mehanizme da povuče bilo kakve sankcije. Tako se dolazi do paradoksa da vraćeni penzioneri zloupotrebljavaju propise i da su van domašaja nadležnih.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    30. maj 2013 | 07:17

    Bruka i sramota

  • gde zivimo

    30. maj 2013 | 04:15

    Sramota, njima je to bilo najvažnije, koje sudstvo..samo daj pare....care, a car država jadna i nikakva a sa tim tužiocima još jadnija... I sad takav treba da tuži nekog običnog čoveka koji nekim drugim sticajem okolnosti isto prima platu i penziju....naravno sa će da gavtuži...jer mu je konkurencija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA