BAN KI MUN: Sirija se raspada pred našim očima!

- Sirija se raspada pred našim očima - rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, i dodao da sukob u toj zemlji ima "duboke političke korene"

  • 2

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je rekao da sukob u Siriji ima "duboke političke korene" i da neće biti rešen vojno, premda neke strane u sukobu i njihove pristalice iz inostranstva veruju da je vojno rešenje moguće.

- Sirija se raspada pred našim očima - rekao je Ban Ki Mun u poruci skupu o Siriji koji se danas održava u Teheranu.

Ban je rekao da "haos stvara plodno tlo za radikalizam i sve veće pretnje regionalnoj stabilnosti".

Generalni sekretar UN se usprotivio dostavljanja oružja obema stranama u sukobu, kao i tome da organizacije poput ekstremističkog libanskog pokreta Hezbolah šalju svoje borce da ratuju u Siriji.

- Pozivam sve strane da iskoriste svoje uticaj da pomognu da se zaustavi dotok oružja i ubede inostrane grupe da povuku svoje borce iz Sirije -rekao je Ban.

Evropska unija je ukinula embargo na isporuku oružja Siriji, što omogućava da članice Unije pošalju oružje sirijskoj opoziciji, dok će Rusija isporučiti režimu u Damasku napredni raketni sistem zemlja-vazduh "S-300" koji bi, po najavama iz Moskve, trebalo da spreči spoljašnju intervenciju u toj zemlji.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odusto

    29. maj 2013 | 22:16

    Bravo rusi! Konacno podrska protiv terorista tom hrabrom predsedniku koji se ne da uplasiti

  • Beast from the East

    30. maj 2013 | 06:10

    Pa za sta te placaju ban? Resavaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA