IZRAEL PRETI: Uništićemo ruski S300 isporučen Siriji!

- Ako se rakete obezbede i postanu operativne čitav izraelski vazdušni prostor će se pretvoriti u zonu u kojoj nema letenja. Transfer raketa je značajan bezbednosni izazov za Izrael i mi nećemo sedeti skrštenih ruku - rekao je Netanjahu

  • 5

Savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Jakov Amidror najavio je da će Izrael sprečiti da ruske rakete S 300 u Siriji postanu operativne. On je to rekao pre nego što je sirijski predsednik Bašar al-Asad danas potvrdio da je prva pošiljka protivavionskog sistema odbrane S 300 stigla iz Rusije.

Amidror je skicirao takozvanu crvenu liniju Izraela u vezi sa raketama na sastanku sa 27 ambasadora iz zemalja Evropske unije u Jerusalimu, piše danas izraelski list Haarec. Dvojica diplomata prisutna na tom brifingu, održanom prošle nedelje su to potvrdila, tražeći da im se ne pominju imena.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon je u utorak rekao da će Izrael znati šta da radi ako rakete stignu do Sirije i izrazio nadu da se to neće desiti. To je shvaćeno takođe kao inače retka pretnja Moskvi.

Na brifingu iza zatvorenih vrata je jasno rečeno da Izrael procenjuje da će Rusija pre ili kasnije snabdeti Siriju raketnim sistemom, ali da to nema veze s Izraelom, već pre svega s ruskim rivalitetom sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom u odnosu na sirijsko pitanje.

Shvatili smo da izraelska vlada misli da se transfer raketa ne može sprečiti i zato će delovati protiv, ali pre nego što postanu operativne, rekao je jedan diplomata.

Sistem S 300 smatra se jednim od najnaprednijih sistema vazdušne odbrane. Osim usavršenog radara koji može da identifikuje i uđe u trag metama na velikoj razdaljini, same rakete imaju domet do 200 kilometara. Da bi postao operativan potrebno je tri do šest meseci. Sirijski tehničarima i operatorima takođe je potrebna obuka,a moguće je da se obučavaju u Rusiji, ali i u Siriji kako bi se sistem podesio u potpunosti, dodaje izraelski list.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio je juče svojim ministrima da ne daju izjave o ruskim raketama, ali je u razgovorima iza zatvotrnih vrata s diplomatama i šefovima diplomatija stranih zemalja, izrazio zabrinutost kako bi se izvršio pritisak na Siriju.

Netanjahu nije rekao direktno ali je u poslednje dve nedelje signalizirao da nije uspeo da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina da ne isporuči Siriji rakete na nedavnom sastanku u Sočiju.

- Ako se rakete obezbede i postanu operativne čitav izraelski vazdušni prostor će se pretvoriti u zonu u kojoj nema letenja. Transfer raketa je značajan bezbednosni izazov za Izrael i mi nećemo sedeti skrštenih ruku - rekao je Netanjahu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bracala

    30. maj 2013 | 19:24

    Protivavionske rakete ne ubijaju neduzno stanovnistvo. Ti si Bosnjak malo prso.

  • Dacha

    30. maj 2013 | 23:13

    Bosnjak,kad si fin onda tu pricu prodaj tvojim zemljacima koji kolju po toj istoj siriji. Mislim da su te rakete montirane vec odavno.

  • deki

    30. maj 2013 | 21:30

    E bato prpa sad a lepo vam je da sa vasom avijacijom bombardujete njih kad god vam se digne a sad kad stigne s 300 plasite se ko misevi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA