Kina šalje ljudsku posadu u svemir!

Svemirski brod "Šenzoa 10" već je transportovan na mesto lansiranja u pustinji Gobi, a jedan od njegovih zadataka biće povezivanje sa modulom Tjangong koji kruži svojom orbitom poslednjih mesec dana

  • 1

Kina je danas najavila da će lansirati svoju svemirsku letelicu sa ljudskom posadom sredinom ovog meseca, a reč je o eksperimentalnom modulu koji je deo ambicioznog projekta za izgradnju kosmičke stanice.

Kako su javili državni mediji, svemirski brod "Šenzoa 10" već je transportovan na mesto lansiranja u pustinji Gobi, a jedan od njegovih zadataka biće povezivanje sa modulom Tjangong koji kruži svojom orbitom poslednjih mesec dana.

Kineski astronauti izveli su prošlog juna pristajanje modulom, dok ih sada očekuje uvežbavanje neophodnih tehnoloških i logističkih veština koje treba da omoguće duži boravak ljudske posade u orbiti.

Predstojeća misija biće peta po redu od 2003. godine kada je prvi kineski astronaut lansiran u svemir, a u okviru planova za tekuću deceniju je i slanje prve kineske posade na mesec.

Iako Kinezi još značajno zaostaju za američkim i ruskim svemirskim programima, Pentagon je u izveštaju koji je objavljen u maju istakao da Peking povećava aktivnosti u trenutku kada konkurencija zbog krize odgađa svoje planove.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto - ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA