Nobelovka Su Ći želi da bude predsednik Mjanmara!

- Hoću da se kandidujem za predsednika i veoma sam iskrena u vezi s tim. Ukoliko bih se pretvarala da ne želim da budem predsednica, ne bih bila iskrena - rekla je ona delegatima Svetskog ekonomskog foruma o istočnoj Aziji

  • 0

Lider opozicije u Mjanmaru nobelovka Aung San Su Ći izjavila je da namerava da se kandiduje na izborima za predsednika koji treba da budu održani 2015. U obraćanju svetskim liderima i poslovnim ljudima na velikom forumu u glavnom gradu Najpjidavu, dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je na izmenu ustava koji je donet u vreme vojne hunte i koji je sprečava da se kandiduje za vodeću političku funkciju u zemlji.

- Hoću da se kandidujem za predsednika i veoma sam iskrena u vezi s tim. Ukoliko bih se pretvarala da ne želim da budem predsednica, ne bih bila iskrena - rekla je ona delegatima Svetskog ekonomskog foruma o istočnoj Aziji, preneo je AFP.

Velika prepreka za njene predsedničke ambicije je član Ustava koji onemogućava svima čiji su bračni drug ili deca državljani strane zemlje da vode Mjanmar. Dva sina i pokojni muž Su Ći, Majkl Aris, državljani su Britanije i mnogi u Mjanmaru veruju da je taj član bio unet u Ustav kako bi se onemogućilo popularnoj nobelovki da se kandiduje.

Civilna vlada predsednika Tein Seina je iznenadila svet od kada je došla na vlast pre dve godine s brzim političkim i ekonomskim reformama koje su dovele do ukidanja većine sankcija koje su bivšim vojnim vlastima uvele zemlje Zapada.

Na stotine političkih zatvorenika je pušteno iz zatvora, zagovorniku demokratskih promena Su Ći je omogućeno da se kandiduje na dopunskim parlamentarnim izborima prošle godine i uspostavljen je prekid vatre s brojnim etničkim grupama koje su se decenijama oružano suprostavljale vojnim vlastima.

Su Ći je tokom vojne hunte 17 godina provela u kućnom pritvoru, ali je zbog toga postala još popularnija, a njena partija Nacionalna liga za demokratiju je viđena kao verovatni pobednik na sledećim izborima ukoliko budu slobodni i fer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA