12 GODINA OD UBISTVA MILANA PANTIĆA: Provera podataka i saznanja, ali i osoba

- Upravo se preduzimaju aktivnosti u vezi sa veštačenjem materijalnih tragova prikupljenih 2001. godine, po novom, naprednijem naučnom metodu, uključujući i DNK analizu - saopštila je Komisija za istraživanje ubistava novinara

  • 0

Komisija Vlade Srbije za istraživanje ubistava novinara saopštila je, povodom 12. godišnjice ubistva novinara Milana Pantića, da se trenutno obavlja provera podataka i saznanja, ali i osoba čiji bi iskaz mogao da pomogne u rešavanju tog slučaja.

 

U saopštenju se navodi i da je u toku dosadašnjeg rada posebna radna grupa MUP-a prikupila više neproverenih operativnih saznanja koja su relevantna za ovaj slučaj, a da se trenutno ti podaci i saznanja proveravaju, ali i osobe čiji bi iskaz mogao da pomogne u rešavanju tog slučaja.

 

Tako je predsednik ove komisije Veran Matić najavio i razgovor sa nekadašnjim šefom DB Jovicom Stanišićem.

 

 

Na rasvetljavanju ubistva Pantića po prvi put su, na predlog Komisije, pored policijskih službenika UKP-a MUP-a Srbije angažovani i službenici BIA.

 

U cilju provere određenih osoba koje se u ovom trenutku nalaze van granica Srbije, a koji po trenutno raspoloživim saznanjima mogu imati informacije o ubistvu Pantića, angažovani su resursi Interpola Beograd i organi nadležni za pružanje međunarodne pravne pomoći, dodaje Komisije.

 

Komisija navodi da je prikupila i objedinila spise svih sudskih i policijskih dokumenata koji bi mogli da budu od pomoći u rasvetljavanju ubistva Pantića, da se ti spisi nalaze u zasebnim prostorijama koje za svoj rad koristi Komisija, a da je posebna radna grupa MUP-a, formirana u cilju pružanja pomoći u radu Komisije, izvršila analizu svih dokumenata i do sada preduzetih istražnih mera i radnji.

 

- Upravo se preduzimaju aktivnosti u vezi sa veštačenjem materijalnih tragova prikupljenih 2001. godine, po novom, naprednijem naučnom metodu, uključujući i DNK analizu - ukazala je Komisija u saopštenju.

 

Kompanije "Telekom" i "Telenor" su Komisiji dostavile telefonski saobraćaj za kritični period i uz pomoć sofisticiranog softvera za obradu tih podataka obavlja se sveukupna analiza dobijenih podataka i uvezivanje sa osobama za koje postoje saznanja da su eventualno umešana u Pantićevo ubistvo.

 

Sve dosadašnje aktivnosti Komisije i radnih grupa formiranih u cilju pružanja pomoći u radu Komisije su preduzete uz stalnu saradnju sa Višim javnim tuzilaštvom u Jagodini i Višim sudom u Jagodini, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Komisije Veran Matić.

 

Pantić, novinar "Večernjih novosti", ubijen je 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA