Zahtevi da se ponište rezultati ispita za osmake

Postoji opravdana sumnja da su pojedini učenici na testu iz srpskog jezika stekli "nedozvoljenu prednost " u odnosu na ostale, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije

  • 3

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) zatražila je danas od Ministarstva prosvete i nauke da se ponište rezultati testiranja na završnom ispitu za osmake, jer postoji, kako kažu, opravdana sumnja da su pojedini učenici na testu iz srpskog jezika stekli "nedozvoljenu prednost " u odnosu na ostale.

- Morao bi da se osmisli način na koji bi se sproveo upis učenika, a iza toga bi sledila ostavka ministra prosvete i sprovođenje, ovog puta, ozbiljne istrage koja bi dovela do kažnjavanja kriminala - rekao je potpredsednik USPRS Milan Jeftić.

On je ukazao da su testovi bili "provaljeni" i prošle godine, i dodao da je tada naložena ozbiljna policijska istraga, ali da je ona, kako kaže, obustavljena.

I Forum beogradskih gimnazija saopštio je da su se stekli svi uslovi da se završni ispit iz srpskog i matematike za osnovce poništi.

U saopštenju Foruma se navodi da su svi zaposleni u nastavi moralno i profesionalno duboko povređeni i uvređeni zbog toga što se odgovornost za skandal prebacuje na njih.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    21. jun 2013 | 14:38

    Nadam se da će neko konačno poslušati i roditelje i decu koji su ovoga puta ( barem oni koji su pošteno odradili prijemni) saglasni sa profesorima da se maturski ispiti PONIŠTE jer i g.din ministar prosvete jako dobro ZNA da su i rzultati iz srpskog bili privaljeni ali evidentno da je nekome u interesu da se i ovoga puta zataška skandal a eventualna krivica prebaci na direktore i profesore osnovnih škoka.Krajnje je vreme da g.din Obradović pokaže svim gradjanima Srbie koji mu već godinama ukazuju poverenje, da je moralan čovek,i da podnese ostavku,jer to je moralni čin!Da se ne pita-kome?Odgovor je vrlo jednostavan- nama g.dine ministre koji svoju decu školujemo u Srbiji,u državnim školama (a ne kao većina političara u inostranstvu ili po privatnim školama i fakultetima)!Svima nama koji svoju decu učimo da budu poštena i da se ne služe prevarama (i to još od osnovne škole što mi kao roditelju zaista zvuči poražavajuće).Ukoliko se pod hitno ne preduzme nešto u interesu dece,budite sigurni da će se roditelji organizovati i zaštititi decu od onoga od čega očekujemo da ih zaštiti država tj. sistem!!!Napominjem da sam želela da mi dete polaže malu maturu i time proveri nivo onoga što je naučilo tokom osnovnog školovanja kao i da znam da testovi nisu bili preteški ali je polaganje bilo NERAVNOPRAVNO i to je JEDINI razlog nezadovoljsta roditelja i dece!

  • silvia

    21. jun 2013 | 14:46

    Jadna nada deca kroz sta sve prolaze tako mladi.

  • Milena

    22. jun 2013 | 16:31

    Premijer je priznao da je i srpski bio ukraden. Zasto onda kaze da nece biti i ponovljen taj isti srpski? Ili da se ponovi srpski ili da se ukine za ovu godinu mala matura. nema trece. Najbolje ponoviti oba testa. Ovo ne sme da prodje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA