POLOŽIO ZAKLETVU: Adli Mansur novi predsednik Egipta!

Mansur, koji je zamenio svrgnutog Mohameda Morsija, pre toga je prvo položio zakletvu kao predsednik Ustavnog suda

  • 0

Egipatski sudija Adli Mansur danas je položio zakletvu kao privremeni šef egipatske države, javljaju svetske agencije.

Mansur, koji je na mestu predsednika zamenio svrgnutog Mohameda Morsija, pre toga je prvo položio zakletvu kao predsednik Ustavnog suda, preneo je Rojters.

Egipatska vojska smenila je u sredu šefa države Mohameda Morsija, suspendovala Ustav i sazvala prevremene izbore.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah el Sisi saopštio je sinoć u obraćanju naciji da je Morsiju oduzeta vlast i da će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda Adli Mansur.

Sisi je, takođe, najavio da će biti formirana tehnokratska vlada, a njegovo saopštenje emitovano na televiziji izazvalo povike oduševljenja i vatromet na ulicama Kaira.

TREBALO BI DA SE ZAVRŠI ERA "OBOŽAVANJA VLADARA"

Novi predsednik pohvalio je danas vojsku i egipatski narod, istakavši da bi era "obožavanja vladara" trebalo da se završi.

Adli Mansur, koji je na toj dužnosti zamenio svrgnutog Mohameda Morsija, rekao je da je Egipat "ispravio putanju svoje slavne revolucije" masovnim protestima u kojima se tražila Morsijeva smena, što je na kraju zapečatilo njegovu sudbinu.

Mansur je istakao da je pokret Muslimanska braća, kome pripada svrgnuti predsednik, deo naroda i da je njihova pomoć "u izgradnji nacije" dobrodošla, prenela je agencija Rojters.

- Muslimanska braća su deo ovog naroda i pozvani su da učestvuju u izgradnji nacije jer niko neće biti isključen i ako odgovore na poziv biće dobrodošli - kazao je Morsi.

Kancelarija državnog tužilaštva danas je naložila hapšenje lidera Muslimanske braće Mohameda Badeija i njegovog zamenika Kairata el Šatera, saopštili su vojni i sudski izvori agenciji Rojters.

Šater, bogati poslovni čovek i jedan od glavnih političkih stratega Muslimanske braće, bio je prvobitan izbor za predsedničkog kandidata na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

Međutim, Šater je diskvalifikovan iz trke za predsednika zbog osuđivanja u prošlosti, zbog čega je Morsi preuzeo njegovo mesto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA