SNOUDEN: Svet špijunira alijansa Pet očiju!

- Američki i saveznički objekti za prikupljanje obaveštajnih podataka raspoređeni su širom sveta, a prikupljanje podataka vrši se iz vojnh objekata, ambasada i konzulata - tvrdi Edvard Snouden

  • 0

Američki i saveznički objekti za prikupljanje obaveštajnih podataka raspoređeni su širom sveta u američkim i savezničkim vojnim i drugim objektima, kao i u američkim ambasadama i konzulatima, tvrdi bivši američki obaveštajac Edvard Snouden,koji je počekom juna postao poznat u svetu po video intervjuu koji je dao za londonski "Gardijan", a sada je na Internetu objavljen i drugi deo tog intervjua, piše "Sidnej moning herald".

U njemu je bivši radnik CIA prvi put svedočio o umešanosti Australije u američku elektronsku špijunažu i identifikovao je četiri objekta u toj zemlji koji sarađuju u američkom programu prikupljanja obaveštajnih podataka.

Na poverljivim mapama američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) koje je Snouden obelodanio, a objavio je američki novinar Glen Grinvald u brazilskom listu "Globo", nalaze se lokacije više desetina američkih i savezničkih lokacija za prikupljanje obaveštajnih signala koji mogu pomoći presretanju telekomunikacija i Internet saobraćaja širom sveta.

Iz dokumenata se vidi da su američki i saveznički objekti za prikupljanje podataka raspoređeni širom sveta. "Ferfkas medija" nedavno je objavio da je u toku izgradnja novog objekta za skladištenje podataka u Australiji.

U intervjuu koji je u nedelju dao za nemački nedeljnik "Špigl", Snouden je rekao da NSA u špijunaži sarađuje sa zapadnim vladama, od kojih neke sada kritikuju ove programe. Snouden je kazao da obavešajna alijansa "Pet očiju", koju čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland, "ponekad idu još dalje od NSA".

- Partnerstva "Pet očiju" organizovana su na takav način da vlasti u svakoj zemlji mogu da zaštite svoje političke lidere od posledica kada se sazna koliko ozbiljno narušavaju privatnost ljudi u svetu - rekao je Snouden.

Podsetimo, američka vlada optužila je Snoudena za više krivičnih dela uključujući špijunažu i oduzela mu je pasoš. On već dve nedelje boravi na aerodromu u Moskvi gde je doleteo iz Hong Konga od koga je američka vlada tražila da ga izruči. Venecuela, Bolivija i Nikaragva ponudile su Snoudenu politički azil.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA