FRANCUSKA: I hrvatska šahovnica i zastave 13 afričkih zemalja u centru Pariza (FOTO)

Jednoj od najvećih vojnih parada u Evropi pridružile su se i trupe nekoliko afričkih zemalja, ali i predstavnici nove članice EU. Čitava proslava Dana pada Bastilje, iako pompezna, ipak je u senci stravične železničke nesreće

  • 9

Na vojnoj paradi, kojom je u Parizu obeležen francuski nacionalni praznik Dan pada  Bastilje marširale su i trupe iz 13 afričkih zemalja, koje su podržale Francusku tokom vojne intervencije protiv islamskih ekstremista u Maliju, ali i trupe iz najmlađe članice "evropske porodice naroda" − Hrvatske.

 

 

Trupe Ujedinjenih nacija sa plavim beretkama, koje su pomagale u stabilizovanju Malija, takođe su paradirale avenijom Šanz-Elize sa hiljadama drugih vojnika.

 

Paradom na Dan pada Bastilje Francuska tradicionalno promoviše svoju vojnu moć.

 

 

Danom pada Bastilje obeležava se juriš gnevnih Parižana na zatvor Bastilja, čime je 1789. godine otpočela Francuska revolucija.

 

Francuski predsednik Fransoa Oland nadgledao je paradu zajedno sa vršiocem dužnosti predsednika Malija Dionkundom Traoreom i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom.

 

 

Paradi su prisustvovali i ministri odbrane 13 afričkih zemalja: Malija, Benina, Burkine Faso, Obale Slonovače, Gane, Gvineje, Liberije, Nigera, Nigerije, Senegala, Sijere Leona, Čada i Togoa.

 

U vreme intervencije u Maliju, Francuska je tamo imala 4.000 vojnika, a sada svoju brojnost postepeno smanjuje. Do kraja 2013. godine tamo će ostati oko 1.000 francuskih vojnika.

 

U paradi je učestvovalo oko 4.800 vojnika, 241 konj, 265 vozila i 58 aviona.

 

 

Ipak, obeležavanje ovog praznika u Francuskoj odvija se u senci železničke nesreće, u kojoj je šest osoba poginulo, a koja se smatra najtežom u poslednjih 25 godina.

 

Nesreća u kojoj je još 26 putnika povređeno dogodila se samo tri dana posle najave francuske vlade o investicionim projektima u železnicu, pošto se mreža nedovoljno održavala skoro 30 godina.

 

Tradicionalna vojna parada u Parizu povodom Dana pada Bastilje organizuje se od 1880. godine i u Evropi je jedinstvena po svojim razmerama, pošto je od nje veća samo ona u Moskvi.

 

 

Povodom ovog praznika ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio položio je cveće na Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, i tom prilikom ocenio da su odnosi dve zemlje u poslednjih godinu dana znatno unapređeni.

 

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LastHope

    14. jul 2013 | 21:59

    Istorijske cinjenice govore da je Srbija uvek lakse izlazila na kraj sa neprijateljima nego sa ''prijateljima''!

  • сердар јоле

    14. jul 2013 | 21:30

    Ови Хрвати као да су сила нека па парадирају! Но, са Французима смо ми били савезници у 1. WW, и побоједили Аустроугаре и њихове коњушаре Хрвате! Изгледа да ни Французи не знају ко су!

  • Stevo

    14. jul 2013 | 21:04

    ...a gde je bre Srpska Vojska ???? Šta je bre Francuzi ,za braću Srbe nije bilo pozivnice ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA