DENIO: Odnosi sa Srbijom unapređeni (FOTO)

- Ne bih želeo da vreme ili zagađenje duha dovedu do postepenog iščezavanja francusko-srpskog prijateljstva - kaže ambasador francuske u Srbiji

  • 0

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio položio je venac na Spomenik zahvalnosti toj zemlji, na Kalemegdanu, povodom nacionalnog praznika te zemlje, 14. jula. On je tom prilikom ocenio da su odnosi Srbije i Francuske u poslednjih godinu dana znatno unapređeni i ponovio da Francuska podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

Denio je, takođe, u izjavi uoči prijema u francuskoj rezidenciji povodom francuskog Nacionalnog praznika, izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja pristupnih pregovora između EU i Srbije i poručio da Francuska ima poverenja u Srbiju da će sprovesti svoje obaveze, ali i upozorio da će taj proces od Srbije zahtevati napor bez presedana.

- Radujem se što je Srbija nedavno prešla odlučujuću etapu svog puta ka EU, porodici kojoj prirodno pripada. Odluka o otvaranju pristupnih pregovora prvorazredni je događaj koji će od Srbije zahtevati napor bez presedana i predstavlja prelazak u jednu novu epohu, u smislu političkog života, uptavljanja ekonomijom, vladavine prava ili zaštite životne sredine - rekao je Denio.

Ambasador Denio je ocenio da su odnosi Srbije i Francuske od prošle godine doživeli veoma pozitivan razvoj, a tome je, kako je istakao, znatno doprinela poseta premijera Srbije Ivice Dačića i porpredsednice vlade za evropske integracije Suzane Grubješić Parizu.

- Ti susreti su omogućili da strateško partnerstvo Srbije i Francuske dobije na dinamici. Francuske vlasti su imale priliku da sagledaju odlučnost vlade Srbije da ide napred na evropskom putu - rekao je Denio.

Ambasador je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog nastavka jačanja bilateralnih ekonomskih odnosa, podsetivši da je razmena u prvih pet meseci ove godine povećana za 15 odsto u poređenju sa istim periodom 2012, dok je srpski izvoz u Francusku, u istom periodu povećan za 27 odsto.

On je rekao da će francuske investicije u Srbiji, uprkos krizi, biti nastavljene i naveo da francuska preduzeća u Srbiji trenutno zapošljavaju više od 10.000 ljudi.

Denio je pozdravio odluku vlade Srbije da učestvuje u evropskoj operaciji u Maliju.

- Ova odluka pokazuje dve važne stvari: da Srbija ima volju da pomogne EU u oblasti koja je važna za bezbednost svih članica Unije, kao i to da je Srbija za to sposobna. To je veoma dobra poruka - smatra ambasador Francuske.

Osim njega, vence na spomenik na Kalemegdanu položili su i predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Društva prijatelja Francuske, Društva za očuvanje tradicije do 1918. Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i drugih udruženja francusko-srpskog prijateljstva.

Ambasador Denio podsetio je na "solidarnost i bratstvo po oružju Srbije i Francuske" i pozvao dve zemlje da, pored savezništva iskovanog u prošlosti, nastave i da gledaju u budućnost.

Dva naroda, prema njegovim rečima, povezuju zajedničke vrednosti i karakteristike.Denio je, takođe, uputio apel srpskim vlastima za obnovu spomenika na Kalemegdanu, koji, kako je primetio, trpi posledice zuba vremena.

- Ne bih želeo da vreme ili zagađenje duha dovedu do postepenog iščezavanja francusko-srpskog prijateljstva - poručio je Denio.

Francuska proslavlja Dan republike u znak sećanja na 14. jul 1789. godine, kada su gnevni Parižani zauzeli zatvor-tvrđavu Bastilju, što se smatra simboličnim početkom Francuske revolucije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA