Žene i dalje diskriminisane u Srbiji!

Veliki problem sa kojim se žene suočavaju jeste nasilje u porodici, kao i seksualno nasilje, o kojima se dosta govori, ali se ne smanjuje i još uvek ima zabrinjavajuće razmere

  • 8

Od 1.500 pritužbi koliko je do sada pristiglo poverenici za zaštitu ravnopravnosti svaka deseta odnosi se na diskriminaciju žena koje spadaju u jednu od najdiskriminisanijih društvenih grupa u Srbiji, iako je napravljen pomak u poboljšanju položaja žena.

- Žene su u Srbiji jedna od najdiskriminisanijih društvenih grupa, a ključni uzroci su čvrsto ukorenjeni, tradicionalni, patrijarhalni stereotipi o ulogama žena i muškaraca - rekla je Tanjugu pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker.

Ocenjujući da je Srbija poslednjih godina donela dobre zakone, ona je kao pozitivan pomak navela broj poslanica u skupštini Srbije koje sada čine trećinu parlamenta, što je najveći broj do sada, ali i obrazovanje gde, prema dostupnoj statistici, tri petine svih diplomiranih studenata čine studentkinje.

Da je Srbija napravila pomak kada je u pitanju položaj žena, istaknuto je na zasedanju Komiteta UN za eliminaciju diskriminacije žena u Ženevi prošle sedmice.

- Ocenjeno je da je u Srbiji unapređen položaj žena - rekla je ranije Tanjugu direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović koja je bila član delegacije Vlade Srbije koja je predstavila izveštaj o primeni Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).

NASILJE U PORODICI NAJVEĆI PROBLEM

Ipak, prema rečima Beker, žene još uvek manje zarađuju od muškaraca, odnos vlasništva nad nekretninama je više od 80 odsto u korist muškaraca.

- Takođe, jedan od ozbiljnih problema s kojima se žene suočavaju jeste nasilje u porodici, kao i seksualno nasilje, o kojima se dosta govori, ali se ne smanjuje i još uvek ima zabrinjavuće razmere - rekla je Beker i podsetila da je samo u prošloj godini ubijeno 29 žena, a da su ubice bile uglavnom njihovi trenutni ili bivši supružnici.

Ona je navela i da se od oko 1.500 pritužbi koje je poverenica do sada dobila, svaka deseta odnosi na diskriminaciju žena.

Beker ističe i da su česti slučajevi da se od žene traži potpisivanje blanko sporazumnog raskida radnog odnosa ako ostane trudna ili da dobije otkaz nakon što ostane u drugom stanju ili za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, ali da poverenica još uvek nije dobila takvu pritužbu.

Kako bi se još više unapredio položaj žena, Beker smatra da je potrebno, pre svega, podizati svest javnosti o rodnoj ravnopravnosti.

- Ono na čemu se, takođe, mora intenzivno raditi jeste ekonomsko osnaživanje žena. Veoma je mali broj žena u Srbiji koje mogu da podignu kredit i pokrenu sopstveni posao, jer nemaju nekretnine u vlasništvu - zaključila je Beker.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    21. jul 2013 | 22:57

    E,o tome pricam,nesmes zene pomenutu u negativnom kontekstu kolikogod da je to istina a da te u najmanju ruku ne proglase sovinistom,o kojoj to jednakosti pricamo?o nasilju i zlocinima zena se nesme pricati pa cak ni razmisljati!

  • Владан

    22. jul 2013 | 10:16

    Ако мисле да им је овде лоше( а пола су старлете,1/4 спонзоруше које се убијају од..., остатак до 1%су швалерке или варају мужеве, и свака част остаку умрених и честотих жена, на њих се ово не односи)нек нађу место где ће имати више права у односу на мушкарце.

  • Nepodoban

    21. jul 2013 | 17:41

    Kako da ne! Sve se vrti oko zena. Da mi ja da tu ravnopravnost konacno dobiju, pa da mi svane. Cista izmisljotina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA