Cane Subotić posle 7 godina došao u Srbiju

Informaciju da je biznismen, kome se sudi zbog šverca cigareta, stigao u Beograd potvrdio je njegov branilac Radoslav Tadić

  • 5

Biznismen Stanko Subotić Cane stigao je u Srbiju, posle sedam godina, nakon što je prošle sedmice povučena Interpolova poternica koja je bila raspisana za njim.

Informaciju da je Subotić stigao u Beograd potvrdio je njegov branilac Radoslav Tadić.

Poternica srpskog Interpola sa nalogom za hapšenje Subotića, njegovom slikom i drugim ličnim podacima uklonjena je sa sajta Interpola početkom prošle sedmice. Ona je povučena po naredbi Specijalnog suda u Beogradu, pošto je Subotić 19. jula položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Iznos od 538.000 evra bio je četvrti predlog Subotićevih branilaca za ukidanje pritvora uz jemstvo, pošto je prethodna tri puta sud odbio znatno više iznose koji su bili ponuđeni.

Tužilaštvo za organizovani kriminal uložilo je žalbu na odluku o jemstvu i čeka se odluka Apelacionog suda o njoj, ali žalba ne zadržava izvršenje rešenja. Apelacioni sud može rešenje o jemstvu da potvrdi ili da ga ukine i naloži novo odlučivanje ako usvoji žalbu tužilaštva.

Subotiću je 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu u Specijalnom sudu u Beogradu zbog optužbi da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom devedesetih godina.

Subotić se, posle izmene Krivičnog zakona, od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja za koju mu je pretila kazna do 12 godina zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina.

Ukinutom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011. Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine. Odlukama Specijalnog suda, privremeno su Subotiću oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizickim licima. Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Subotić je bio na crvenoj Inerpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija, pošto je u bekstvu od 2006, kada je pokrenut krivični postupak protiv njega, ali slobodno živi i radi u Švajcarskoj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr

    29. jul 2013 | 22:58

    Ma jako je steko tako pare. Jednom ih stego i rizikovao i uspeo u tom riziku. Kupovo ulozio pare i na kraj kupio slobodu. Ipak ceo zivot provodi u milionima kamionima avionima. Ovaj je bar drzavu ostetio a ne ko miskovic hteo je sve imati a minimalne plate za veliki rad. Jbg... Bravo cane!

  • стрептомицин

    30. jul 2013 | 10:03

    Свако ко краде Србију и грађане, може бити сигуран да никада неће кривично одговарати, под условом да дебело краде!

  • Aleksandar

    30. jul 2013 | 00:49

    Čovek koji je srbiji darovao onakvu crkvu treba da bude počasni građanin a ne kriminalac. Bila bi mi čast da stegnem ruku tom čoveku. Od Boga mu zdravlje i sreća!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA