Od sada u Vojsci Srbije i sveštenici

Posle više od sedam decenija, Vojska Srbije dobija oficire verske službe, biće raspoređeno osam pravoslavnih sveštenika i po jedan imam i kapelan

  • 2

 U Vojsci Srbije od danas će, posle više od sedam decenija, ponovo biti raspoređeni vojni sveštenici − osam pravoslavnih sveštenika i po jedan imam i kapelan.

Pukovnik Milan Aksić istakao je da, posle više od sedam decenija, Vojska Srbije dobija oficire verske službe, ostvarujući tako ustavno pravo pripadnika naše vojske na slobodu veroispovesti.

- Od sutra zvanično postajete oficiri Vojske Srbije, što znači da ćete morati da se ponašate kao oficiri, i da poštujete kodeks časti naše vojske - istakao je Aksić.

Svečanosti su prisustvovali i vladika Porfirije i nadbiskup Stanislav Hočevar, navela je Vojska Srbije u saopstenju na svom sajtu.

U Generalštab Vojske Srbije biće raspoređani pravoslavni sveštenik, kapelan i imam, dok će po jedan pravoslavni sveštenik biti na vojnoj akademiji i Vojno-medicinskoj akademiji. Petorica pravoslavnih sveštenika biće raspoređeni u jedinicama Vojske Srbije.

Vojni sveštenici - oficiri, neće nositi i upotrebljavati oružje, niti će moći da komanduju.

Vojni sveštenici će imati duhovnu nadležnost isključivo nad jedinicom kojoj pripadaju, biće savetnici komandanata jedinica i direktno potčinjeni njima, dok će u kanonskom pogledu odgovarati svojoj crkvi.

Nosiće odeću veroispovesti kojoj pripadaju samo tokom obavljanja bogoslužbene delatnosti, dok će u ostalim prilikama nositi uniformu Vojske Srbije na kojoj će biti istaknuto obeležje veroispovesti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    1. avgust 2013 | 14:09

    Браво

  • Vuk123

    1. avgust 2013 | 16:12

    Zaboravili ste i ostalo da obnovite: na primer hodanje bosu dok su ti otimali i jeli slaninu i kraljevski dzelati, itd. Itd. ... samo dokaz da ljudi su zivotinje koje ne uce nista u dobru kukaju a u zlu sluze isprobanim zlim navikama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA