Putin zabranio demonstracije za vreme Olimpijade

Ruske vlasti zabranile su sva okupljanja, demonstracije i marševe za vreme trajanja Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju. Aktivisti za ljudska prava osudili te mere kao neustavne

  • 11

Ruske vlasti su danas zabranile demonstracije i okupljanja građana u Sočiju uoči i za vreme trajanja Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, što su odmah naišlo na kritike organizacija za ljudska prava.

Odluka o zabrani okupljanja, koju je potpisao predsednik Vladimir Putin, a objavljena je danas u zvaničnom listu "Rosijskaja gazeta", značajno ograničava pristup tom odmaralištu na Crnom moru u periodu između 7. januara i 21. marta sledeće godine, preneo je britanski BBC.

Tokom tog perioda su "zabranjena sva okupljanja, demonstracije i marševi koji nisu u vezi sa Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama", navodi se u odluci. Zvanični Kremlj je saopštio da je ta mera bila neophodna kako bi se obezbedila sigurnost za vreme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Sočiju, ali su je aktivisti okarakterisali kao "neustavnu".

Zabrana podrazumeva postojanje velike "zabranjene zone" u Sočiju, kojoj pristup neće imati gotovo sva vozila osim automobila građana tog grada, posebno akreditovanih vozila, kao i vozila hitnih službi. Pored toga, ustanovljava se više "kontrolisanih zona" na mestima održavanja takmičenja za vreme Olimpijskih igara, u kojima će se pretresati svi ljudi i njihova imovina.

Aktivisti za ljudska prava su osudili te mere, navodeći da su one jednake "uvođenju vanrednog stanja".

- Putin praktično pretvara Sočija u specijalnu operativnu zonu time što zabranjuje okupljanja i ukida slobodu kretanja", izjavila je članica ruskog "Hjuman rajts voča" - Tatjana Lokšina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    24. avgust 2013 | 10:44

    Može da priča ko šta hoće, alo meni je drago što živim u zemlji u kojoj svako može da se buni, kaže šta hoće, pa i lupeta. J...š zemlju u kojoj ti se stalno nešto brani - ja bih im otkazao igre zbog ovoga.

  • Made_in_Sandzak

    24. avgust 2013 | 09:12

    Putin je kralj!

  • русија

    24. avgust 2013 | 05:34

    организације за " лажна" људска права !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA